Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
НОВО СТАРО МЕСТО
ОТВОРЕН МУЗЕЈ ШАБАЧКИХ ЈЕВРЕЈА

НОВО СТАРО МЕСТО

Протеклу седмицу обележили су Дани израелске културе у Шапцу. Отворен је Музеј шабачких Јевреја, као споменик културе сећања и подсетник на јеврејску заједницу, која је живела међу нама од 16. века до Другог светског рата. Последњи шабачки Јеврејин, Борко Аврамовић, почетком деведесетих преселио се са породицом у Израел.
Кад нешто треба да се збуде, сви делови слагалице нађу право место. Идеја за Музеј шабачких Јевреја настала је пре две године, када је Град откупио стару сефардску синагогу. На конкурсу Градови у фокусу Министарства културе и информисања, протекле године издвојена су средства (девет милиона) за пројекат Еурека!Открили смо Шабац, који је подразумевао обнову јеврејске светиње.
- Многи Јевреји оставили су неизбрисив траг у здравству, уметности, занатству и трговини. Били су раме уз раме са нама када нам је било тешко, а у Шапцу су имали вибрантну заједницу, која је, попут осталих, доживела погром током нацистичке окупације. Били смо у културолошкој и цивилизацијској обавези да обновимо шабачку синагогу, уз велики ангажман локалне самоуправе да се култура сећања реафирмише. Данас имамо све разлоге да будемо задовољни како изгледа обновљени објекат, који симболизује блискост и пријатељство два народа, истакао је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.
Сефардска синагога подигнута је у Масариковој улици 1894, а реконструисана током протекле године.
- Имала сам част да посетим ово здање док су радови били у току и веома сам узбуђена чињеницом како изгледа. Ганута сам због оживљавања културе и историје јеврејског народа, а посебно што видим хебрејска слова исписана на зиду. Ове године прослављамо седамдесет година постојања државе Израел и верујем да ће овде неке од наших манифестација наћи своје место, истакла је Њ.Е. Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији.
Ново старо место од великог је значаја за културну понуду не само Шапца, него и Србије. Према речима градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, ово је значајан догађај у новијој историји нашег града.
- Ово место сведочи чињеницу какви су Шапчани некада били, али и какви су данас. Идеја установљавања синагоге као новог места културе сећања у нашем граду потекла је од наших суграђана, који су се одувек питали које су стварне потребе нашег града. Сви посетиоци могли су да осете посебну енергију коју има ово место, између осталог и због великог труда који је уложен у његову реконструкцију, рекао је Зеленовић.
Пројекат, којим је руководио Игор Марсенић, члан Градског већа окупио је инжењере архитектуре - Александру Саватић, Маријану Васић Гавриловић, Марка Гавриловића, Слободана Арсеновића, историчара Бранислава Станковића и друге.
- Када смо аплицирали на конкурс Министарства културе и информисања, имали смо идеју да традицију на коју смо поносни учинимо видљивом. Музеј шабачких Јевреја је поливалентан културни центар отворен за све, истакао је Марсенић.
Свечарску атмосферу употпунио је величанствен наступ хора Браћа Барух, под управом младог маестра Стефана Зекића.
“Шабац, град са дугом и лепом традицијом, страдалник је који је поднео велике жртве у оба светска рата, али култура је та која реафирмише праве вредности и која може да пружи потенцијале за интеркултурни дијалог. Шабац је један од светлих примера који посвећује пажњу заштити културног наслеђа, као и савременом стваралаштву.”
(Владан Вукосављевић, министар културе
и информисања)

СУСРЕТ ОТВОРЕНОГ СРЦА
У оквиру Дана израелске културе у холу Библиотеке шабачке, свечано је отворена изложба фотографија Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву. Путујућа поставка, коју је приредио Миха Грос, обухвата двадесет шест фотографија посебног, минималистичког стила Белог града.
- Шабац је место сусретања два народа и две културе, који су градили своје пријатељство на истини, доброчинству и добронамерности. Данас се поново сусрећемо отвореног и чистог срца. За баухаус говорили су да је произишла измештањем из реалности. Ако узмемо у обзир временски контекст у оквиру ког је школа настала, јасно је да је она у потпуности изван културног и политичког контекста. Фасцинацијом технике и технологије, са намером да се уклопи дизајн и живот, створене су личне професионалне судбине и једна романтичарска идеја да се свет може мењати на хуманистички начин, нагласила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Тел Авив је најбољи представник баухаус архитектуре, који је окарактерисан као стилска револуција. Око 4.000 објеката изграђено је овим сведеним стилом јасних линија, што је збирно више него у свим градовима света.
Изложбу је отворила амбасадорка Израела у Србији Њ.Е. Алона Фишер Кам.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa