Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
САВЕТЕ О БУЏЕТУ ДАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ
Пољопривреда на првом месту

САВЕТЕ О БУЏЕТУ ДАЈУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ

Град Шабац издвојио је протекле године из буџета 67,5 милиона динара за субвенције пољопривредним произвођачима. Наредне сезоне, иако је најављен рестриктивни буџет, улагања у пољопривреду ће остати иста или чак нешто виша. Начин како ће се средства трошити није ствар само локалне самоуправе већ се о томе питају и произвођачи. То је разлог зашто је заменик градоначелника Душан Костадиновић обишао домаћинство Николе Бојића у Мајуру, младог пољопривредника који је већ користио неке од погодности које омогућава град Шабац.
-У нашем крају је највише регистрованих пољопривредних газдинстава и локална самоуправа је веома заинтересована за развој села. Ако наши пољопривредници могу да годишње произведу 60.000 тона пшенице, 140.000 тона кукуруза, да имају највећи број грла стоке, квалитетно поврће и најквалитетнији мед, онда је најмање што можемо као локална самоуправа да урадимо, да их питамо: Како да вам помогнемо? Досадашње мере, као што су субвенције за копање дубинских бунара или побољшање расног састава су дале одличне резултате а шта је најбоље урадити у наредном периоду рећи ће нам сами произвођачи, каже заменик градоначелника Душан Костадиновић.
Први домаћин у разговорима о теми како усмерити буџетске субвенције био је Никола Бојић. Са само 27 година успео је да направи домаћинство за пример. Њих седморо и један радник успевају да направе профит на 43 хектара земљишта које храни 75 грла стоке.
-До сада сам користио градске субвенције за осемењавање крава и за унапређење козарства. Морам да кажем да би се, као пољопривредни произвођачи тешко снашли без помоћи Дирекције за пољопривреду. Овако, планирам проширење капацитета за још 20 товних грла и размишљам о неким другим улагањима. Оно што сам предложио, ако има законских могућности, је помоћ у млекарству. То би нам било потребно, каже Бојић.
У његовом домаћинству сви раде, а како каже, од пољопривреде се може солидно живети. Одмора нема -наглашавају Бојићи. Ако се планира одмор од десет дана мора се претходних десет радити по 24 сата. Ипак су задовољни.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa