Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.

Припреме за први третман у заштити јабука од најзначајнијег патогена

Јабуке се у зависности од региона, експозиције терена и сортимента налазе у фази од мировања до краја бубрења лисних пупољака (ББЦХ 00-03).
Стање гљиве која проузрокује чађаву пегавост листа и краставост плодова јабуке: Пре три недеље је започео процес формирања аскоспора у псеудотецијама. Тренутно се у појединим регионима региструје дозрелост и преко 10%. Микроскопским прегледом псеудотеција, уочене су и псеудотеције у којима је формирано и до 75% аскоспора. Све ово указује да ускоро може доћи до ослобађања аскоспора у природним условима.
С обзиром на фазе развоја јабуке као и фазе развоја гљиве, у наредних десетак дана се може указати потреба за извођењем првог третмана у заштити јабука од овог патогена, што ће првенствено зависити од метеоролошких услова (температуре ваздуха и најављених падавина).
Систем Прогнозно-извештајне службе заштите биља ће на дневном нивоу пратити фазе развоја јабука, фазе развоја гљиве као и временску прогнозу, и на време ће сигнализирати време за примену хемијских мера заштите. Све информације можете пратити на овом Порталу.
Слободан Гошић ПССС ШАБАЦ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa