Инфо

4. март 2021.4. мар 2021.
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Кречење стабала воћака

Главни разлог због којег се стабла воћа крече је спречавање појаве мразопуца коре, као и уништавање маховине и лишајева који су погодно тле за презимљавање штетних организама.
Загревањем дебла долази до ширења дубљих делова ткива, које не прати ширење коре те она пуца. Долази и до кретања сокова односно вегетације у воћки, загрејано дебло превари воћку да крене са вегетацијом а онда ниска температура заледи те сокове и пуцају кора и капилари у стаблу. Мразопуц се не може спречити кречењем ако се под мразопуцом подразумева појава измрзавања коре дебла или делова крошње.
Време када се изводи кречење је на јесен и по потреби поново при крају зиме (јануар-фебруар). Ова агротехничка мера може да се ради до кретања вегетације и мора се водити рачуна да пупољци нису кренули зато што у супротном може доћи до појаве ожеготина и оштећења пупољака од креча.
Рецепт:
5кг негашеног креча
500г соли
250г сумпора
25 литара воде оквирно за мазање четком, 100 литара за прскање атомизером/прскалицом
Ако се користи негашени креч, 1 кг негашеног креча се прво гаси у 3 литре воде.
дипл. инг. Милорад Јоцковић
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa