Инфо

10. март 2011.10. мар 2011.
КАКАВ ЋЕ ПОЛОЖАЈ ИМАТИ ШАБАЦ И МАЧВАНСКИ ОКРУГ У БУДУЋОЈ РЕГИОНАЛИЗАЦИЈИ СРБИЈЕ

ШАБАЦ - РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТАР ИЛИ ПРОВИНЦИЈА?

Ко актуелизује питање регионалне поделе Србије? Какви су мотиви, циљеви и аргументи регионализације? Улога јавности - стручне, економске, политичке и културне у дефинисању питања регионализације. Како понуђена решења виде место
Шапца и Мачванског округа у регионалној организацији Србије
Учестале приче о потреби брзе регионализације Србије, које су протеклих недеља, готово заглушиле све домаће медије, мало су „спласле“ ових дана због најављене реконструкције Владе. Тренутно је постало важније расправљати о томе који ће министар отићи, а ко ће доћи на његово место, него анализирати да ли ће будућа регионализација Србије довести до њеног бржег и равномернијег развоја, или до дезинтеграције и цепања на супротстављене регије. У сваком случају, формирање новог Цветковићевог кабинета биће завршено у наредним данима, а посао преуређења Србије и обезбеђивање државних инструмената који ће омогућити бржи и равномернији развој свих њених делова - остаје задатак који ће држава у најскорије време морати решити.
Питање регионализације није само питање европских интеграција Србије и потреба да се и у овој области остваре утврђени стандарди. „Развлашћивање“ државе и преношење њених надлежности на ниже органе власти, постаје потреба овог доба, како би се она, као сервис, више приближила грађанима и била ефикаснија. То постаје имератив, због чињенице да миграциони процеси прете да се становништво и буквално пресели у Београд и још неколико већих центара. Податак да се у Београд годишње досели између 30 и 40 хиљада људи, а да, са друге стране, у исто време опусте десетине српских села и вароши, алармантно указује на потребу да држава предузме кораке како би се овај процес зауставио. Држава, дакле, треба да обезбеди перспективе људима да остану да живе тамо где су и до сада живели. Зато је њено „приближавање“ грађанима, односно равномеран регионални развој, једини разуман одговор на погубну тенденцију умирања унутрашњости Србије.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa