Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
Симбол храбрости, морала и наде сачуван од заборава
Потписан уговор о сарадњи и промоцији Текеришког пешкира

Симбол храбрости, морала и наде сачуван од заборава

Текеришки пешкир симбол храбрости, морала и наде српског војника који је преживео албанску голготу, после 115 година добиће поново на значају. Номинован је за Националну листу нематеријалног културног наслеђа и покренута је иницијатива да се нађе у оквиру аутентичних дипломатских поклона Србије. Град је пружио подршку у пројекту кроз обезбеђивање простора за рад и повезивањем институција
Градоначелник Небојша Зеленовић и координаторка “Етно мреже” Ива Радић потписали су споразум о сарадњи на очувању и промоцији Текеришког пешкира. Циљ постигнутог договора је оснаживање локалних произвођача предмета од културног значаја са заштићеним географским пореклом. Планирано је да у пројекат буду укључене пре свега жене, особе са инвалидитетом и млади људи, како би кроз очување традиције остварили економску добит. Очување културне баштине и привредно укључивање жена један је од главних задатака “Етно мреже” и како наводи Виолета Јовановић, председница Удружења, до сада је преко 1.000 жена прошло кроз различите обуке у области старих заната. План је да остваре добру сарадњу са Градском организацијом инвалида рада из Шапца.
- Почињемо интензивну сарадњу са шабачким Удружењем инвалида рада које се посвећено бави очувањем традиције овог краја, пре свега Текеришког пешкира, а онда и других елемената наслеђа. Са циљем да код жена које су укључене у Удружење унапредимо вештине којим оне владају, како би њихови производи могли да се нађу на тржишту. Пре свега као пословни поклони које пласирамо ка државним институцијама, поклони за стране званичнике и ка привреди као елемент репрезентације - рекла је Виолета Јовановић, председница Удружења “Етно мрежа”.
Рукотворине настале из ентузијазма и жеље да се заборављени предмети стари најмање година скривени у депоима музеја и приватним колекцијама врате из заборава и оставе у аманет будућим генерацијама била је почетна идеја чланица председница Градске организације инвалида рада.
- Потписивањем уговора Текеришки пешкир је пронашао пут прво у Србију, а онда и у свет. Наставиће да живи са оном љубављу, вером и моралом какав је био Милета Милутиновић и Перса, Спајића ђевојка - нагласила је Мирослава Савковић, председница Градске организације инвалида рада.
Текеришки пешкир симбол храбрости, морала и наде српског војника који је преживео албанску голготу, после 115 година добиће поново на значају. Номинован је за Националну листу нематеријалног културног наслеђа и покренута је иницијатива да се нађе у оквиру аутентичних дипломатских поклона Србије. Град је пружио подршку у пројекту кроз обезбеђивање простора за рад и повезивањем институција.
- Култура сећања је јако важна у нашем граду и то развијамо кроз различите пројекте, а ово је један од њих. Имамо добру тему која може да буде препознатљив знак града са једне стране, а са друге стране да ангажујемо жене које су на најбољи начин овладале старим знатима да дају свој допринос и тако остваре зараду. Једна лепа историјска прича која треба да поприми и употребну вредност. Удружење инвалида рада, “Етно мрежа”, коју је основало НАЛЕД и град Шабац договорили су се да подрже овај пројекат и стварање једног новог бренда у културном наслеђу и традицији нашег града - истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa