Инфо

10. мај 2018.10. мај 2018.
РАЗЛИЧИТИ АРШИНИ ДРЖАВЕ ПРЕМА ГРАДОВИМА
И ОПШТИНАМА У СРБИЈИ

Убу мајка, Шапцу маћеха

Јавно предузеће „Путеви Србије“ финансира асфалтирање сеоских путева на територији Уба. Последњи пут Шабац добио средства од „Путева Србије“ 2011. године за трасу државног пута
За актуелну власт у Србији можемо, без икаквог устручавања, да кажемо да је једнима мајка, а другима маћеха.
Овакво парафразирање чувене српске народне пословице има утемељење у многим ситуацијама, а овога пута спомињемо само једну од веза. Ради се, наиме, о чињеници како неки градови и општине у Србији добијају све што им падне на памет, како из буџета, тако и из Јавних предузећа, а други ни мрвице. Ради се о општини Уб.
На челу ове предивне вароши је, по образовању – погонски геометар, по родбинским везама – кум председника Србије Александра Вучића, а по страначким – председник Извршног одбора Српске напредне странаке Дарко Глишић. Да ли због ових чињеница, или вредног и марљивог рада председника општине Уб, од почетка грађевинске сезоне асфалтирано је 3,5 километара сеоских путева на територији овог места. И то не би било ништа чудно, да су средства за извођење ових радова издвојена из буџета Уба. Не, нису, већ су сва средства издвојена из буџета Јавног предузећа „Путеви Србије“ на чијем се челу налази Зоран Дробњак.
Можда ни ова констатација није спорна, али „Путеви Србије“ су предузеће чија је надлежност над државним путевима, а не сеоским путевима на којима не могу да се мимоиђу два трактора. На територији општине Уб асфалтирано је по 500 метара сеоских путева у Брезовици, Врелу, Кавића крају, Бањанима, Лазићима, Туларима и Вуковини. У информацијама које су доступне на званичној Фејсбук страници председник општине Уб није наведено на основу чега су та средства обезбеђена, као ни вредност изведених радова.
Ако у целу ову причу убацимо и Шабац, онда долазимо до правог разлога за парафразирање поменуте српске изреке. На челу града Шапца се не налази кум председника Србије, нити члан, а камо ли функционер СНС. У Шапцу је на власти коалиција у којој нема СНС и самим тим нема ни средстава из државе и државних јавних предузећа.
Према речима Миодрага Филиповића, руководилац Сектора за изградњу града у ЈП „Инфраструктура“ и некадашњи директор тадашње Дирекције за путеве, ЈП „Путеви Србије“ последњи пут је финансирао асфалтирање неке деонице пута на територији нашег града – 2011. године. Радило се о деоници државног пута на Летњиковцу. Укупна вредност тог посла је била 70 милиона динара, од чега су „Путеви Србије“ издвојили половину суме, дакле – 35 милиона динара, а другу половину је обезбедио наш град.
Колико је њему познато, у међувремену није било конкурса на којима је могло да се дође до неких средстава које је организовало ово предузеће. „Путеви Србије“ воде рачуна о државним путевима, а сеоски и локални путеви спадају под надлежност локалних самоуправа.
Било како било, ово је само један од примера односа државе према оним градовима и општинама који су под контролом СНС. И међу тим срединама нису исти аршини, јер се не налази на челу сваке општине или града председников кум. Оним малобројним општинама и градовима у којима СНС није на власти остаје да се уздају у сопствене изворе, али и да се надају да ће држава да измири оне обавезе која је дужна по Закону. Када је Шабац у питању, ради се о пет милиона евра.
СТОТИНЕ МИЛИОНА ДИНАРА
ЗА БЕОГРАД И КРАГУЈЕВАЦ
Два града су убедљиво најомиљенији држави Србији. Ради се о Београду, у којем никада није било боље стање у финансијама како говоре државни званичници, и Крагујевцу, на чијем се челу налази син бившег председника Србије Томислава Николића – Радомир. Износи који се редовно уплаћују овим градовима су астрономски. Ради се о стотинама и стотинама милиона динара који се из републичког буџета издвајају за ове градове, углавном под изговором – смањеног прилива средстава у локални буџет. Међу градовима који редовно добијају стотине милиона динара из државне касе су и Нови Сад, Ниш и Лесковац.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa