Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
ПЛАМЕН МИРА И СЛОГЕ ЧОВЕЧАНСТВА
БАКЉА “ТРКЕ МИРА” У ШАПЦУ

ПЛАМЕН МИРА И СЛОГЕ ЧОВЕЧАНСТВА

Шабац један од последњих градова Србије којим пролази бакља мира. Кренула је из Бугарске крајем фебруара, а на свом путу ће проћи кроз 42 земље. Част нам је да будемо град домаћин догађаја који симболише најуниверзалнију планетарну вредност – мир, истакао Немања Пајић
Претпоследњег дана фебруара, из Бугарске је кренула бакља непроцењиве симболичке вредности. У пламену је 31. годину понела поруке, жеље и наде мира, слоге међу свим људима и народима света, светлећи идеал који сањају највећи људи историје. Првим кораком у Софији започео је пут дуг 25.000 км, стаза која ће се простирати територијама 42 државе, а у уторак је пламен мира “Трке мира” обасјао и Шабац, Градски трг. Координатор Трке за Европу вредно знамење предао је председнику Скупштине града Шапца Немањи Пајићу.
- Бакљу смо упалили у Софији и носимо је кроз све европске земље. Наш пут ће трајати 7 месеци, а на свом дугом путу заустављамо се у градовима, селима, школама, причамо са уметницима, спортистима, политичарима, свима који желе и који треба да чују нашу поруку мира. Завршавамо у Лисабону 7. октобра где припремамо велику завршну церемонију. Порука коју носимо је да смо сви ми људи део велике људске породице. Да би расли, напредовали, требамо мир, али не само као супротност рату, већ као највећу и најуниверзалнију вредност која се чува и испољава сваког дана – истакао је члан Девашишу Торпи, координатор Трке мира за Европу.
У част тркача и манифестације приређен је и програм дочека учесника штафетне трке, чиме је исказано задовољство што се наш град нашао на путу дивне трке, истакао је председник Скупштине града Немања Пајић.
-Част нам је и задовољство да угостимо тркаче, бакљу мира и да будемо на списку градова који су имали прилику да буду једна од станица манифестације чија основа је највећа људска вредност – мир. У Шапцу волимо спорт, имамо највеће, олимпијске шампионе, те је посебна драж што ова трка спаја спорт, физичку активност и највећу вредност – рекао је Пајић.
Подршку Трци мира пружио је Олимпијски комитет Србије, а покровитељ је Народна скупштина Републике Србије. У част учесника, на Градском тргу је приређен и свечани програм. Уз песму тркачима и химну шабачким спортистима, мала Мија је окупљенима прочитала награђен текст на тему мира, одабран као најбољи на конкурсу. Уз чин предаје бакље, Шапчанима је представљено 11 учесника Трке мира који су свој пут започели у Бугарској, а завршиће у највећем португалском граду.
“Трку мира” установио је 1987. Шри Чинмој филозоф, уметник и спортиста из Индије који је живот и учење посветио изградњи мира међу народима. Трка нема политички, комерцијални, национални или ма који други призвук, већ само мир.

Б. Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa