Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
Пета међународна изложба вина
У СУБОТУ ДРУЖЕЊЕ СА
НАЈБОЉИМ СРПСКИМ
И ИНОСТРАНИМ ВИНАРИМА

Пета међународна изложба вина

У Шапцу ће у суботу 26. маја бити организована Пета међународна изложба вина. И овога пута су организатори Град Шабац и „Глас Подриња“
Традиционална манифестација ће таки стићо до свог првог јубилеја, на којој ће учествовати око 20 излагача из земље и иностранства.
Учешће на Изложби вина потврдиле су винарије Ковачевић, Мачков Подрум, 13. јул. Алексић, Деспотика, До краја света....
Изложба вина је својеврсна промоција српског вина које је у великој експанзији у последњих десетак година. У Србији је регистровано око 600 винарија и подрума за производњу вина. Аутохтоне сорте су све занимљивије винском свету, а у Србији две предњаче – прокупац и тамјаника.
Посетиоци Изложбе вина имаће прилику да уживају у неким од најбољих српских вина, али и традиционално занимљивим винима из Португала.
Србија има изузетан потенцијал за производњу врхунских вина. Налази се на истој географској ширини и има сличну климу као и велике француске и италијанске регије вина. У ЏИЏ веку је била значајан произвођач вина у Европи, али су филоксера, светски ратови и деценије под комунистичким режимом десетковали винограде и деградирали квалитет вина који се производи на овим просторима. У последњих десетак година је осетан помак у квалитету произведених вина и то највише захваљујући мукотрпним радом малих приватних винарија.
У 2016. години од извоза вина остварили смо 13,43 милиона, али смо за увоз платила 23,6 милиона евра. До сада су заштићене три ознаке географског порекла „Књажевац” – као прва српска ознака, „Неготинска крајина” и „Шумадија”, са регистрованим 41 типом српских вина са специфичним теруаром. Поред ова три, и произвођачи из других виноградарских рејона су уз помоћ Министарства пољопривреде основали своја удружења и ушли у процедуру признавања ознака географског порекла по новом систему географског порекла Европске уније.
Ове године, организатори су одлучили да промене место одржавања. Уместо у Музеју, Изложба ће бити уприличена у предивној башти Градске куће, на отвореном.
Улаз је уз конзумацију за чашу од 200 динара, а дегустација вина је бесплатна.
Свечано отварање Пете међународне изложбе вина је заказана за 18 сати.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa