Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
СЕЛО ВАРОШКОГ ДУХА
ЖИВОТ ШАБАЧКИХ СЕЛА: ШЕВАРИЦЕ

СЕЛО ВАРОШКОГ ДУХА

Шеварице, мачванско село са највише пољопривредног земљишта по становнику на територији Шапца, чији мештани живе варошки живот. Старији прву јутарњу кафу и ракију пију у једној од сеоских кафана, док “бистре” различите теме и проблеме. За младе, ту је Спортски центар “Напредак”.
Шеварице су се последњих година доста развиле, пре свега инфраструктурно. Једно су од села са најбољом високо и нисконапонском електромрежом. Све улице имају уличну расвету, а центар је у потпуности осветљен, као и два мала спортска терена.
Од око 1.200 становника, нажалост, младих је све мање. Према речима заменика председника Савета МЗ Шеварице Ненада Томића, у некој генерацији се роди више у некој мање деце, али дефинитивно, село стари.
-Пре неколико година у четворогодишњој сеоској школи било је педесетак ученика. Сада их је само двадесет. Иако то зависи од генерације до генерације, ипак доста младих оде из села. Неки када добију посао у граду, нађу стан и оду, иако су Шеварице удаљене само 15 километара од Шапца. Није занемарљив број ни оних који су отишли у иностранство, каже Томић.
Много мештана је у радном односу, али обрађују и земљу. Као и у другим селима, живот их је натерао на сваштарење, па се баве различитим стварима по мало. Поред ратарства и сточарства у Шеварицама су последњих година све већи засади воћа. После експанзије трешања, вишања и малина, ове године је на највише површина посађена јагода.
Доста пажње посвећено је стварању што бољих услова за најмлађе. Због лепо уређеног центра старија деца из околних села време проводе у Шеварицама.
-Центар је одлично осветљен, као и два бетонска терена и парк. Пре неколико година Град је финансирао изградњу игралишта које је постављено у црквено двориште. Имамо спортски центар “Напредак” који носи име по Фудбалском клубу. Наша, али и деца из околних села се окупљају на центру Шеварица и увек знамо где су и да су на безбедном, каже наш саговорник.
Амбуланта у Шеварицама ради два пута недељно, а остала три дана доктор ради у Дреновцу, и то тренутно задовољава потребе мештана. Село има и ветеринарску амбуланту, две пољопривредне апотеке, продавнице, три кафане.
-Шеварице никада нису биле без кафане. Код мештана је традиција да када ујутру крену да обаве нешто на центру сврате у кафану на кафу или ракију.
Раније је урађена реконструкција Дома културе чије је архитектонско решење реплика конака Јеврема Обреновића, који је некада красио центар Шапца. Неколико празних локала сада чека закуп, а заинтересованих има.
-Дом, поред тога што је био нефункционалан био је и небезбедан. Реновиран је и урађена је велика сала на спрату која треба да се изда, али и да омогући одржавање прослава и других дешавања у селу. Остала је још да се уради вентилација и климатизација објекта, каже Томић.
На предстојећем референдуму наћи ће се предлози о којима ће одлучити Проширени савет месне заједнице. На последњем састанку разматрало се више ствари. Део средстава остаће и за решавање текућих проблема.
-Неколико улица захтева озбиљну поправку коловоза и за то ће бити потребно доста средстава. Део новца ићи ће за финансирање рада здравствене амбуланте. Требало би да се још уреди гробље. Поред чишћења у плану је и ограђивање гробља. Један део износа требало би одвојити и за рад фудбалског клуба, да би се створили услови за наставак такмичења. Такође, треба да се ураде и неки мањи радови на цркви и видео надзор на центру. Ипак, постоје неке ствари које се не могу ставити на референдум. То су текући проблеми које треба одмах решавати. Један проценат новца остаће за те намене, наводи Томић.
Шеварице су једно од села са најбољом наплатом пореза на територији Шапца. Очекује се да ће износ о ком ће грађани одлучивати на референдуму бити око 2,8 милиона динара.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa