Инфо

17. мај 2018.17. мај 2018.
Шетњом до здравља
ШАБАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА ОБЕЛЕЖИО ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Шетњом до здравља

Дом здравља “Др Драга Љочић” Шабац, обележио је Међународни дан физичке активности, 10. мај, акцијом пешачења запослених у Дому здравља од Треће здравствене станице до Летњиковачке шуме, под слоганом “Кретањем до здравља”. Такође, деци из ОШ “Стојан Новаковић”, као и деци из вртића “Ђурђевак”, одржан је јавни час физичког васпитања.
Према речима доктора Дејана Павловића, помоћника директора Дома здравља “Др Драга Љочић” с обзиром на то да је физичка активност извор здравља и задовољства, запослени у Дому здравља су решили да покажу личним примером колико је битно бавити се физичким активностима.
- Оно што ми препоручујемо свакој одраслој особи је да се недељно бави око 150 минута умереном физичком активношћу или 75 минута интензивном физичком активношћу, при чему је јако битно да свако одабере врсту физичке активности у складу са својим годинама, полом, здравственим стањем и физичком кондицијом. За свако дете препоручујемо да се дневно бави минимум 60 минута умереном до интензивном физичком активношћу. Све је то битно да бисмо се правилно развијали и очували своје здравље, а посебно да бисмо контролисали своју телесну тежину и превенирали појаву болести као што су кардиоваскуларне болести, дијабетес и неке врсте карцинома – истакао је доктор Дејан Павловић и додао да нас нажалост, савремени начин живота приморава на то да се све мање крећемо.
-Око половине запосленог становништва проведе цело своје радно време седећи. То је један седентарни начин живота који уз нове технологије које нам практично смањују потребу за кретањем, урбани начин живота и лошу исхрану негативно утичу на наше здравље. Активности које смо организовали на обележавање Међународног дана физичке активности одлична је прилика да покажемо својим примером да се треба што више бавити физичком активношћу. Најбитније је стицати од малих ногу добре навике када је физичка активност у питању – навео је доктор Дејан Павловић и захвалио се Предшколској установи “Наше дете”, вртићу “Ђурђевак” и ОШ “Стојан Новаковић” који су узели учешће у акцији Дома здравља Шабац и придружили се јавном часу вежбања - истакао је доктор Дејан Павловић.
Светска здравствена организација (СЗО) је у циљу подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу доброг здравља и благостања 10. маја 2002. године покренула глобалну иницијативу за обележавање Међународног дана физичке активности. Циљеви овогодишње кампање су: подизање свести свеукупне јавности о значају физичке активности у превенцији незаразних болести, истицање користи физичке активности за здравље кроз примере добре праксе, а ради повећања учешћа становништва у спортско-рекреативним програмима, подизање свести становништва о значају физичке активности и могућностима за њену реализацију у слободно време, на радном месту, у школи и кући и промовисање здравих стилова живота као што су правилна исхрана, смањење насиља, престанак пушења цигарета, смањење изложености дуванском диму, смањење стреса и друштвене изолације.

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa