Инфо

21. април 2011.21. апр 2011.
У МАНАСТИРУ РАДОВАШНИЦА

ОБНОВА ДРЕВНЕ СВЕТИЊЕ

Почела обнова у Другом светском рату порушене цркве светих архангела Михаила и Гаврила. Добротвор сестра Милица Апт , извођач радова београдско предузеће “НЗ“ најављује завршетак за годину дана
Још од почетка Другог светског рата, од јесени 1941. године када је немачка казнена експедиција до темеља порушила средњовековну цркву у оквиру комплекса Манастира Радовашница, чека се обнова древне светиње. Од свог постанка кроз векове у бунама и ратовима паљена је и рушена те наново обнављана и чекала време које ће јој вратити аутентични изглед.
- По милости божијој почела је обнова старе цркве Манастира Радовашница, која датира из 14. века а задужбина је светог краља Драгутина Немањића. Захваљујући фотографијама и неким стручним описима који су рађени пре Другог светског рата, урађен је пројекат који задовољава цркву као што је и била тако да ми аутентичну цркву зидамо од камена као што је била до свог пострадања - каже старешина Манастира Радовашница архимандрит Николај.
У међувремену у оквиру манастирског комплекса на темељима старе подигнута је нова капела над извором, сазидан је конак, економски објекти, звонара, изграђен пут и обезбеђени услови за боравак манастирског братства и верника који овде долазе са разних страна. У цркви,чија је обнова почела, налазио се и камен за који су верници имали посебно поштовање и ту долазили на молитве.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa