Инфо

30. јун 2011.30. јун 2011.
ПОМЕН МИЛИЋУ ОД МАЧВЕ У БОГАТИЋУ

ЈОШ СВЕТЛЕ БОЈЕ УМИВЕНЕ МАЧВОМ

Управник поште у Богатићу Зоран Остојић, један од најзаслужнијих за уметников велики повратак завичају, заједно са пријатељима и поштоваоцима, не заборављају га ни једанаест година после смрти. Помен у цркви Рођења пресвете богородице у Богатићу служио старешина храма Душан Остојић, а сећање обележено и код колебе Жиће Коларића у Клењу
Милић од Мачве, почивши, знаменити мачвански и српски сликар,често је говорио како његов живот добија јарке боје, кад се нађе у друштву, било где међу Мачванима. Поносио се што је рођен на селу и истицао како га је село формирало, пробудило и оплеменило му душу. На његовим сликама, поготово из студентских дана, често су се налазиле колебе, симбол једног времена у којем су се више рађала деца и легенде. Из једне такве у Накућишту ( сеоски атар у Белотићу) Милић Станковић ( касније је своме имену додао оно од Мачве) се шездесетих година винуо у свет сликарства и достигао светску славу.
Због тога је, управник поште у Богатићу Зоран Остојић са пријатељима, поштоваоцима живота и дела знаменитог сликара, и ове године организовао помен великом уметнику, најпре у цркви Рођења Пресвете Богородице у Богатићу, а потом и крај колебе Жиће Коларића у атару Клења, ближе Дрини, коју још зову “Хајдучка колеба“, мислећи да је ту често са својом четом навраћао хајдук Станко, знаменити јунак Јанка Веселиновића.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa