Инфо

15. септембар 2011.15. сеп 2011.
„ЈЕЛА“ ШАБАЦ

СТЕЧАЈНИ ПОСТУПАК У ТОКУ

Након десет година од почетка приватизације тај процес и даље траје, а крај се ни неназире. Све је дужи списак српских предузећа којима следује стечај и аутоматско брисање из привредног регистра
Имајући у виду да се у мају ове године број непродатих предузећа кретао око 456, док за неке не постоји ни интересовање. Поставља се питање шта је горе и за фирму и за запослене, остати непродат или неуспешно приватизован. У прилог томе иде и чињеница да је током транзиционог периода поништено 627 приватизација на нивоу Републике.
Некада понос шабачке и српске индустрије намештаја фабрика „Јела“ је потонула у заборав и постоји само на папиру. Практично је нестала са привредне сцене. После приватизације 2003. године, од 212 радника остало је само 70. „Јелу“ је купио Нићко Боричић за 22 милиона динара. Стечајни поступак према „Јели“ акционарском друштву за производњу и трговину намештаја отворен је 9. маја ове године. За стечајног управника именована је Слободанка Рафаиловић из Ваљева.
Основна делатност предузећа је у потпуности замрла, а за раднике који су испунили услов за пензионисање нису измирени доприноси, чак ни после подношења кривичних пријава против власника. Радници су радне дане проводили штрајкујући. Док су они на руководећим позицијама сматрали да су њихови захтеви нереални. Ниједан радник није примио плату, а доприноси за пензионо и социјално осигурање нису уплаћивани три године.
Када је дошло до застоја у производњи, неко је испразнио магацине и настала је сва роба. После те крађе, словеначка фирма са којом је „Јела“ требала да ради није желела даљу сарадњу, тако да је уговор раскинут.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa