Инфо

29. септембар 2011.29. сеп 2011.
29. СЕПТЕМБАР ““ СВЕТСКИ ДАН СРЦА

СРЦЕ МОЈЕ

Светски дан срца обележава се ове године под слоганом „Један свет, један дом, једно срце“. Циљ је повећање нивоа свести становништва о томе да се обољевање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин смањити трошкове лечења
Септембар је месец кад се посебна пажња посвећује развијању свести о опасности од срчаних обољења и превенцији. У Србији више од половине свих смртних исхода последице су управо болести срца и крвних судова што их чини „светским убицом број један“.
- Кардиоваскуларне болести су водеће по смртности у свету и код нас, далеко испред малигних обољења. У последње време доста се бавимо терапијом али оно што је најзначајније је да треба покренути и више радити на превентиви и уклањању фактора ризика који могу довести до кардиоваскуларних болести ““ каже др Снежана Ковачевић, начелница Службе за интерне болести Опште болнице. Оно што посебно забрињава је померање старосне границе, тако да је све већи број младих са кардиоваскуларним проблемима.
- Имамо доста младих пацијената у коронарним јединицама, са акутним инфарктом, хипертензивним кризама, поремећајима ритма и срчаном слабости ““ истиче начелница интерног.
Промена начина живота и обавезне контроле могу спречити настанак срчаног обољења, и то су фактори ризика на које може да се утиче.
- Водити рачуна о исхрани, смањити телесну тежину, престати са пушењем, контролисати бер једном после тридесете године масноће у крви. Лабораторијским анализама често се открије повећан шећер у крви, а дијабет је један од независних фактора ризика за коронарну болест. Седални начин живота уз физичку неактивност такође су одлични предуслови за настанак неке од кардиоваскуларних болести. Једино на наследни фактор не можемо у потпуности да утичемо али можемо уколико постоји такви предуслови да се чешће контролишемо и на време почнемо са лечењем ““ каже докторка Ковачевић.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa