Инфо

6. октобар 2011.6. окт 2011.
ИНТЕРНЕТ КРИМИНАЛ

ПРЕВАРАНТИ СВЕ ДОСЕТЉИВИЈИ

Недавно је пажњу јавности привукао случај педесетједногодишњег Шапчанина који је приликом хапшења поседовао пет гигабајта педофилског материјала. Он је ухапшен у наставку акције „Армагедон“, у којој је од 2008. године ухапшено више од 25 лица због поседовања, прибављања и приказивања порнографског материјала на којима су малолетна лица.
Колико је тешко установити идентитет и порекло деце која се налазе на заплењеним материјалима ове врсе и да ли је било случајева проналажења деце из Србије Владимир Урошевић каже:
-Укупно се радило о три случаја приликом којих су пронађене жртве кривичних дела. Радило се о деци узраста од 3 до 16 година. Да ли на снимцима постоје жртве са наше територије утврђује се анализом садржаја снимака и фотографија, на основу самих догађаја на лицу места и чињеничног стања које се тамо може затећи.
На сајту МУП Републике Србије постоје савети родитељима како да заштите децу од педофилије на интернету. Најкориснији од њих су: да научите децу да не одговарају на сумњиве поруке, а такве поруке сачувајте, могу вам послужити као докази. Научите их да стварају безбедне профиле којима могу заштитити своју приватност, да заштите своју шифру и да реагују само на поруке особа које познају ван интернета. Уколико деца хоће да објаве на интернету своју или слику породице, куће, требало би да се о томе посаветују са родитељима. Приватне информације (број телефона, адресу, школу, спортски клуб и сл.) деца не треба да уписују у разне упитнике на сајтовима нити да их дају непознатим људима. На почетним странама мрежа за социјално дружење (Фејсбук, Твитер“¦) постоје правила за коришћење истих, савети, а наведена је и старосна граница за коришћење мрежа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa