Инфо

10. јун 2021.10. јун 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРЕДСТАВЉАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ОКВИРА КВАЛИФИКАЦИЈЕ
И ПОСТУПКА ПРИЗНАВАЊА ПРЕТХОДНОГ УЧЕЊА

Прва радионица у Медицинској школи

Пројекат “Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији” иницирало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а реализује се уз финансијску и техничку подршку Европске уније. Национални оквир квалификација је оквир за развој, признавање и доделу квалификација. Обухвата све квалификације стечене кроз различите врсте образовања и обука
Медицинска школа “Др Андра Јовановић” данас је била домаћин првог састанка и радионице за предстаљање националног оквира квалификације (НОК) и поступка признавања претходног учења у оквиру пројекта “Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији”. Организатори радионице су Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Агенцијом за квалификације, а намењена је представницима средњих стручних школа, послодаваца, локалних самоуправа и филијале Националне службе за запошљавање.

Пројекат “Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији” иницирало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а реализује се уз финансијску и техничку подршку Европске уније. Током две године, колико траје пројекат, бројни међународни и домаћи експерти су пружали подршку за развој регистра Националног оквира квалификација, резвоја профила сектора и стандарда квалификација, као и за развој функционалног система признавања претходног учења.

-Ово је један велики пројекат који са Европском делегацијом спроводимо већ дужи период. Ради се о повезивању националог оквира са европским оквиром квалификација и једној новини у нашем систему, а то је признавање претходног учења. Ово је прва од низа конференција, где смо решили да разменимо идеје и мишљења са школама које треба то да спроводе, да се повежемо са привредом и да све што смо до сада направили на законском оквиру, ми сада спроведемо у дело. Очекујемо да након неколико конференција видимо где смо, шта треба да поправимо, шта добро радимо, како би цео поступак даље унапредили, рекао је Милош Благојевић, помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих и захвалио градоначелнику Шапца Александру Пајићу и Медицинској школи.

НОК је оквир за развој, признавање и доделу квалификација. Обухвата све квалификације стечене кроз различите врсте образовања и обука и на једноставан и транспарентан начин омогућава њихово упоређивање. Конкретно - НОК описује шта би ученици, студенти или одрасли полазници обука требало да знају, разумеју и шта могу да ураде након стицања квалификација, а указује на могуће начине за прелазак са једне квалификације или нивоа квалификације на други.

-Заједно са Министарством смо одабрали 22 школе за имплементацију пилот пројекта. Очекујемо да најпре направе поступак акредитације. За то морају знају да припремају програме, да знају да припремају алате за проверавање, свакако морају да знају да повежу стандард квалификација, који је основни национални стандард са тим што раде. Обучавали смо их већ. Школе су почеле да се акредитују. Са подручја грађевине, које је било одабрано, смо већ кренули да разговарамо са првим кандидатима за признавање. Надамо се да ће у првим школама тим кандидатима већ почетком јула моћи да се измере њихова знања, вештине и компетенције, како би могли да достигну квалификације, рекао је Елидо Бандељ, вођа тима пријекта.

Пројекат “Развој интегрисаног система националих квалификација у Републици Србији” пружа подршку Министарству просвете, науке и технолошког развоја за успостављање националног оквира квалификација, што ће допринети усклађивању понуде образовања и обука са потребама тржишта рада.
Градоначелник Шапца Александар Пајић изразио је задовољство што су Шабац и Медицинска школа “Др Андра Јовановић”, као једна од најреферентнијих образовних установа у Републици Србији, домаћини прве конференције.

-Сви релевантни чиниоци су на овом скупу. Задовољство је што су конференције кренуле баш из Шапца. Верујем да ће ово у наредном периоду донети многе бенефите оним људима који су везани за привреду и којима треба да се призна одређена квалификација како би могли равноправно да се укључе у сферу рада. Развијамо привреду града, али паралелно развијамо и квалитет људи који ће радити у тој привреди. Ово је један од образовних доприноса томе, рекао је Александар Пајић.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa