Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

ВИНАВЕРУ У ЧАСТ

Поводом 120 година од рођења Шапчанина Станислава Винавера, ерудите, писца, преводиоца, дипломате, у среду 12. октобра, организовано је уметничко вече под називом „Ми се чудно разумемо“. Стихови и проза у интерпретацији глумца Гојка Шантића и уз сефардску музику оркестра Стефана Саблића Схира у“™тфила подсетили су чланове породице изузетног човека и све присутне на стари Шабац и Шапчане
Далеке 1935. године, 19. јануара, на Народном универзитету, у свом трактату „О Шапцу и његовој традицији“ проговорио је Станислав Винавер. А Шабац, 120 година касније, не заборављајући једног од својих најзаслужнијих становника, узвраћа са љубављу и топлином у Михољској ноћи.
- Као и сам живот који се састоји од веселих и тужних тренутака, тренутака за понос, нека и ово вече послужи тој сврси. Заправо, треба да сви будемо поносни као Шапчани што у своје редове убрајамо и великог Станислава Винавера ““ рекла је Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке.
И било је то вече поноса и ширине мисли коју је у своја дела уткао Станислав Винавер, учесник у Балканским ратовима и Првом светском рату као добровољац, један од 1300 каплара, поручник у славном Ђачком батаљону, заробљеник у Другом светском рату. И разумели су се сви „к“™о два бола, к“™о два вала...“ када су се поезија, проза и музика испреплетали у давно написаним мислима једног великог човека, Шапчанина у срцу и души.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa