Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.
70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ШАБАЧКИХ ЈЕВРЕЈА

НЕИЗБРИСИВИ ТРАГОВИ ПОСТОЈАЊА

Документарно-играни филм „Шабачки Јевреји“ Стевана Маринковића премијерно приказан у среду 12. октобра на Великој сцени Шабачког позоришта. Пројекат у вредности од 335.000 динара финансирао Град Шабац, техничку подршку пружили РТВ Шабац , ПУ „Наше дете“, МЗ „Доњи шор“. Премијери присуствовала заменица градоначелника Јасминка Ристивојевић, чланови Градског већа Миле Стојиновић и Слободан Николић, чланови породице Винавер
Потресну причу о страдању шабачких Јевреја и Кладовског транспорта испричала је екипа филма „Шабачки Јевреји“ који је премијерно приказан прошле среде на Михољдан. Прошло је тачно седамдесет година откако је последњи воз смрти одвео у гасне коморе Јевреје избегле из Европе, али и рођене Шапчане. Деведесет пет минута, колико траје филм, прича о једном народу чија је судбина да вечито лута, за кратко време нашла је свој мир и спокој у Шапцу.
Прелиставајући на хиљаде страница докумената у Међуопштинском историјском архиву, Библиотеци шабачкој и Јеврејском музеју у Шапцу Живана Војиновић, сценариста и Стеван Маринковић, редитељ, кроз шест прича (делова филма) успели су да од заборава истргну трагове постојања једног вредног народа. У темеље овога града уграђени су животи, личности и дела оних којих одавно нема а који живе на страницама књига и у сећањима малог броја оних који никада не заборављају.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa