Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.

НЕОПХОДНЕ ПРОМЕНЕ

Сада да победите на изборима, имајући у виду да је ДСС већ био у власти и има неко искуство владања, шта би прво урадио када би формирао владу?
- Лепо питање, али прво прецизирати: Како да победимо на изборима? Ја бих вам радо одговорио када би знао да побеђујемо са апсолутном већином и да би влада била само ДСС-овска што би било идеално, не толико за ДСС, јер би преузео велику одговорност, колико за Србију. У сваком другој опцији враћамо се на бољку данашњег српског изборног система, а то је прављење коалиција, самим тим отупљивањем сопствене политичке визије и идеје и јер просто морате неке ствари да гурнуте под тепих, други исто, свако прави у коалицији неки компромис и долази до нечега што је много мање јасна политика. У зависности од начина на који би победили морали би и другачије да се понашамо. Оно што је свакако јасно да ако уђемо у власт те по том основу добијемо велики утицај у влади, прво би преокренули основну поставку наше спољне политике. Наиме, уместо што би смо бранили државу Србију до границе која не ремети наше европске интеграције, ми бисмо то обрнули и ишли бисмо европским путем, само онолико колико то не ремети одбрану највиших националних интереса Србије, а то је одбрана територијалног интегритета и целовитости Србије. То је скоро копреникански обрт данас у Србији и њега је потребно начинити што пре то боље.
Друга ствар, економију. Одмах би предузели читав низ мере, од којих би неке донеле бољитак одмах, као нпр. оснивање развојног фонда и развојне банке, значи мере која је већ ова влада покренула, али са врло малим буџетом. Кредитирање привреде преко ових институција под знатно повољнијим условима него што то чине стране банке, као и подржавање извозно оријентисане производње, биле би мере које би знатно олакшале материјални положај привреде, која је под овом владом доживела прави колапс.
Затим, поред ових конкретних и брзих мера, инвестирали би у приоритетне гране привреде, грађевина, енергетика и пољопривреда и самим тим створили замајац за једну просперитетну привреду.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa