Инфо

26. мај 2022.26. мај 2022.
Предавање у Народном музеју

Прашки ђак у вароши шабачкој

„На предавању представили смо неке цртице из биографије Стевана Чалића које су мање, или потпуно непознате широј јавности“, истиче музејска саветница и историчарка уметности Татјана Марковић
У оквиру обележавања манифестације МУЗЕЈИ ЗА 10, Народни музеј Шабац организoвао је предвање: Прашки ђак у вароши шабачкој/неколико цртица из живота Стевана Чалића на ком је било речи о појединостима из живота и стваралаштва познатог сликара.

-Представили смо неке цртице из биографије Стевана Чалића које су мање, или потпуно непознате широј јавности. Такође, посетиоци су имали прилику да погледају и део документарног филма „Праг и српски сликари“ у којем је, између осталих, било и речи и о Стевану Чалићу. Филм је дугометражни документарац и настао као резултат заједничког рада чешко-српске филмске продукције 2012. године. Продуцент, сценариста и режисер је Ненад Огњеновић – истиче музејска саветница и историчарка уметности Татјана Марковић нагласивши да се златни период стваралаштва Чалића поклапа са периодом између два светска рата када је европска култура достизала свој врхунац.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa