Инфо

8. децембар 2011.8. дец 2011.
КАКО ДА ПОБЕДИТЕ НА ИЗБОРИМА

ПРИПРЕМА КАМПАЊЕ У МЕЂУИЗБОРНОМ ПЕРИОДУ

Практично, и преведено на страначки језик, то је у суштини целокупни политички рад. Та тема далеко превазилази амбиције овог штива. Зато ћемо се ограничити на сегмент рада са члановима.
Странка се често пореди са комерцијалном фирмом. То је сада тренд. Зато се концетришимо на разлике.
По чему се странка разликује од комерцијалне фирме? У огромној већини, чланови странке су волонтери, нарочито ако је странка у опозицији. Значи, они своје слободно време, а понекад и новац, поклањају странци. То свако мора да цени, мада често функционери без ауторитета и искуства заборављају ту чињеницу. Зато сам заговорник усмеравања, сарадње и тимског рада као стандарда у страначкој комуникацији.
Модеран приступ је концепт подршке локалне аутономности, усмеравања, а не наређивања, и самим тим формалног развлашћивања централе. Сада би ме потенцијалне аутократе сигурно упитале: добро, где је ту страначка дисциплина? Па, то се постиже не снагом позиције, већ аргументацијом, дијалогом и објашњавањем сваке одлуке. Саветима када су у недоумици, стрпљењем приликом њихових наступа итд. После извесног времена једноставно Вам верују, јер знају да сте Ви њихов ослонац и да знате шта радите. Нормално је да неки пут немате времена да све и сваком натенане објашњавате, али и тада ће Вам бити лакше ако сте изградили узајамно поверење. Према томе, велика је грешка само наређивати и тренирати дисциплину на општинским одборима и подређенима. Под овим подразумевам и целокупно чланство.
Члан странке треба да има двосмеран, директан и активан однос са својом странком. Ту се и даје и узима. Набројаћемо шта то све странка може да омогући свом члану:
- Присуство редовним страначким активностима
- Контакт са бизнисменима, члановима странке
- Медијску и правну заштиту од локалних моћника
- Организовање стручних политичких семинара
- Дистрибуцију страначког материјала, годишњака, новина, летака, обавештења...
- Право да присуствује изборним скупштинама, да бира и да буде биран
- Позив на округле столове, дебате, дискусије и изношење личног мишљења
- Предлагање на плаћене страначке и државне позиције
Када овако гајите и одгајите члана, онда Вам неће бити проблем да се он у кампањи придружи тиму волонтера. Разумете ме. Како посејеш тако ћеш и пожњети. Добра сетва у предизборном периоду - добра жетва у изборном. Стратешки гледано.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa