Инфо

15. децембар 2011.15. дец 2011.

ПРВИ СРПСКИ СЛОБОДАН

Шапчанин Владимир Јовановић први је увео међу Србе име Слободан, године 1869. ће назвати сина по „Слободи“, новинама штампаним у Швајцарској, између 1864. и 1866. Српска Слобода, новине које је покренуо Владимир Јовановић, излазиле су, што је за оно време реткост, билингвално, на српском и на француском језику
Везе угледне научне породице Јовановић су вишеструке. Јовановићи су у Шапцу живели у Рабаџијском шору (садашњој Владе Јовановића 29), Илија Јовановић био је угледни ћурчија, у чији локал је Јеврем Обреновић знао да сврати, током обилазака Шапца. Супруга Илије Јовановића била је кћерка Карађорђевог устаника Остоје Спужа, из обилне и нашироко познате породице Спужића, од којих треба издвојити Косту Спужића, власника првобитне кафане Зелени венац, претечу двоспратног Зеленог венца Спире Поповића. Треба споменути и то да је Спира Поповић отац Илије Поповића, првог главног и одговорног уредника предратног “Гласа Подриња“ (гласника ЈРЗ-а, Југословенске радикалне заједнице).
Кћерка Илије Јовановића удаће се у комшилук преко пута за Јована Марковића и родити пулена министру Јовановићу, Владу Јовановића. Влада Јовановић ће после много времена држати приватне часове Правди и Слободану Јовановићу. Име Правда такође је први пут забележено код Срба и односи се на угледне новине.
Поставља се питање да ли је Винавер имао прилике да се сретне са Правдом Јовановић? (имајући у виду да је овај такође Шапчанин писао и за српску и за руску Правду) Владимир Јовановић оснива и уређује Новине Српске. Слободан је више склон писању књига, уместо часописа, оснива Српску књижевну задругу. Бави се научним расправама мада објављује у часописима Ред, Зора.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa