Инфо

29. децембар 2011.29. дец 2011.
ГАЛЕРИЈА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ШАБАЦ

СКРИВЕНА МОЋ КАМЕНА

Изложба накита од полудрагог и драгог камења Александре Војиновић, дипломираног историчара уметности, из Шапца отворена у понедељак
Полудраго и драго камење било је у употреби од древних цивилизација, преко Египта, грчко-римске културе до данас. Чак и у самој Библији постоји запис о употреби кристала. Ови светлуцави каменчићи, различитог порекла и боја, привлачили су првенствено због свог изгледа, престижа. На првом месту увек је била естетска страна, док је исцелитељска занемаривана. Многе жене доживљавају га само као модни детаљ. Они који су радозналији, када загребу испод површине, открију свет скривене енергије. Алхемичари, апотекари, свештеници, познавали су моћи камена и користили га у исцелитељске сврхе, али и као неку врсту заштите.
Александра Војиновић, дипломирани историчар уметности, у лепоти овога камења открила је нешто више.
- То је читава наука која је заиста врло опширна и сложена. Потребне су године за проучавање смисла и значења сваке врсте камена. Пре извесног времена своју велику љубав према полудрагом и драгом камену, како волим да кажем, опредметила и материјализовала. Мислим да некако у животу морају да се наместе ствари. Када сам почела да правим накит, запитала сам се зашто то нисам почела раније, јер хвала милом Богу, мени то иде са таквом лакоћом да је то стварно невероватно. Довољно ми је да седнем, погледам камен и почнем да радим ““ рекла је Александра Војиновић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa