Инфо

29. децембар 2011.29. дец 2011.
РАЗГОВОР СА МИОДРАГОМ ФИЛИПОВИЋЕМ, ПРЕДСЕДНИКОМ ГРАДСКОГ ОДБОРА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

НАШИ РЕЗУЛТАТИ ГОВОРЕ О НАМА

Миодраг Филиповић не зна тачан датум од када се бави политиком али истиче да за Демократску странку гласа од 1992. године. Од 2004. године директор је Дирекције за путеве, а од 2005. био је председник Извршног одбора Демократске странке. Ове године изабран је за председника Градског одбора
Можете ли нам навести разлоге због којих је власт у Шапцу заслужила да и на следећим изборима добије поверење грађана и још један мандат?
-Довољно је да се осврнемо уназад и погледамо резултате који стоје иза нас. Демократска странка је носилац власти у Шапцу од 2000. године. Постигнути успеси нас стимулишу за даљи рад и могу слободно да кажем да су претходни избори били оцена онога што смо постигли у периоду пре њих. Ако погледамо да је на изборима 2008. Демократска странка самостално добила близу 40 одсто гласова јасно да су нам грађани дали одличну оцену. То нам говори, да смо нешто у овом граду урадили и променили.
Идеја је била да се живот грађана на селу што више приближи условима живота у граду и на томе се интензиво радило. Од 2005. до 2011. асфалтирали смо близу 200 километара некатегорисаних путева и скоро 100 километара локалних путева. Људима се то можда не чини много али од 1945. до 2005. године у Шапцу је било асфалтирано 175 километара локалних путева и 20 километара некатегорисаних. Тај однос говори сам за себе. Све школе на сеоском подручју су добиле мокри чвор, реконструисане су и реновиране. Ни једна школа 2000. године није имала воду у својим просторијама, и све су имале истурене, такозване “пољске“ њц- е. Велики проблем је била и струја. Урађене су десетине километара и уложене више десетина милиона динара у реконструкцију нисконапонске мреже да би услови живота били примерени 21. веку. Урађено је доста игралишта, амбуланти, реконструисано је доста месних канцеларија, које су истурена одељења градске управе на сеоским подручјима.
Узмимо за пример Прњавор, који је у последње време добио између осталог две битне ствари хитну помоћ и водовод. У првих 30 дана рада службе имали су преко 400 интервенција, а време чекања на долазак лекара је смањено са 35 минута на 5 до 10 минута. Непотребно је додатно образлагати предност овакве услуге. У водовод је уложено преко милион евра, односно 100 милиона динара, што пружа могућност житељима Прњавора да имају услове живота као у граду.
Захваљујући томе имамо људе који раде и добијају плате и тако се пуни градски буџет. Буџет града Шапца 2000. године је био око 110 милиона динара, а за следећу 2012, предвиђен је буџет од 3,2 милијарде динара, скоро 30 пута већи.
Када је реч о граду, свако ко после неколико година одсуства поново дође у Шабац сигурно боље примећује разлику у односу на нас који смо сведоци свакодневних промена. Најважније је да су људи који су имали визију након 2000. године препознали важност приватизације и будућих инвестиција. Можемо да кажемо да је Шабац један од градова у Србији у ком су урађене најбоље приватизације. Све оно што је било уништено до 2000. године ми смо покушали да поново оспособимо и ревитализујемо , највише колико је било могуће. “УС СТИЛ“, “ЗОРКА КЕРАМИКА“, “ЗОРКА БОЈЕ“ (које су од скора у власништву једне од највећих светских фирми у тој области ) “МЛЕКАРА“, “ДУМАЧА““¦.
Градска управа обраћа пажњу и на најмлађе становнике Шапца. Отварањем нових вртића практично је избрисана листа чекања, што је врло битно за младе брачне парове. У 47 села су отворене предшколске групе, што је још један важан корак у изједначавању живота у селу и граду. Доста пажње се посвећује и социјално најугроженијим. Више од 60 милиона динара у овој години уложено за подршку социјалним програмима преко Центра за социјални рад, народне кухиње и других давања. Само да упоредимо 2000. године је одвајано само милион динара.
Шта је могло боље да се уради?
-То је можда питање за неког другог. Ми се трудимо да урадимо све на најбољи могући начин. Ми, слушамо грађане и покушавамо да решимо проблеме који нам они сугеришу.
Говорили сте о инвестицијама у зони. С обзиром да је незапосленост један од највећих проблема Шапца, да ли ће те инвестиције дати резултате већ следеће године?
-Шабац има једну од највећих индустријских зона на Балкану, површине око 600 хектара, која је комплетно опремљена инфраструктурно, има воду, струју, гас, телефон. Велика енергија се улаже да се заврше започети послови у вези са луком, и аутопутем. Заједно са царинарницом и слободном зоном и увођењем железничког пута, то треба да заокружи целину, за још боље пословање фирми у овом граду, без обзира да ли су домаће или стране.
У зони је већ купљено око 70 хектара а од пре пар месеци и нових 10 - так хектара који су купљени од стране италијанске фирме Весковини која ће ту почети са радом на пролеће. На обуци у Италији је стотинак људи, углавном машинске струке који треба да почну да раде у фабрици. Тако ће се видети први ефекти онога што зона треба да пружи граду. Тренутно се преговара са једном великом светском фирмом која планира да закупи 120 хектара у зони, али кад буду завршени преговори више о томе. Ја сам сасвим сигуран да ћемо већ у наредној години имати људе који су запослени у зони. Осим овога у најави је отварање још неколико фабрика ван зоне.
Наравно да увек може још више и још боље и Демократска странка ће уложити још више енергије, јер свесни смо да радна места и подизање -животног стандарда представљају приоритет. Сигурно да би и овде били бољи резултати, али светска економска криза је учинила своје.
Председник посланичке групе ДС у Скупштини Србије Нада Колунџија рекла је, да Демократска странка на предстојеће изборе неће изаћи у коалицији са УРС и СПО. Да ли ће тако бити и на локалном нивоу?
-Ми смо у Шапцу пре четири године ишли сами на изборе и постигли смо најбољи могући резултат у том тренутку. Мислим да ћемо и на следеће изборе изаћи сами, а могућност формирања коалиција остављамо за после избора. Једино је извесно да нећемо правити коалицију ни на државном ни на локалном нивоу са СНС.
Хоћете ли нам открити ко ће на изборима бити кандидат ДС за градоначелника?
-Шабац има веома успешног градоначелника и поред њега још велики број других успешних људи на руководећим местима. С обзиром да се градоначелник бира у Скупштини а не непосредно мислим да није потребно истицати име кандидата, и што се тиче ДС то нам није приоритет у овом тренутку. Наравно да је битно ко ће бити градоначелник, али најважнији је тим, а ја мислим да Демократска странка у односу на друге политичке опције има најбољи, најодговорнији и најпоштенији тим.
Сматрате ли да сада имате озбиљнију конкуренцију у опозицији него када је СРС била јединствена?
-Ми не гледамо у туђе двориште. Бавимо се собом и не размишљамо пуно о конкуренцији него гледамо да свој посао обавимо на најбољи могући начин. Ја ћу се трудити да свој посао урадим максимално добро, као и сви моји сарадници. У том случају мислим да се неће постављати велико питање победника на следећим изборима. Све више зависи од нас него од њих. Ако будемо радили свој посао најбоље могуће мислим да немамо конкуренцију.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa