Инфо

29. децембар 2011.29. дец 2011.
ОДРЖАНИ

ДАНИ ЈАПАНА У ШАПЦУ

Током четвородневне манифестације, Шапчани имали прилику да се сретну са различитим формама јапанске културе и уметности. За Шапчане је уприличена изложба Укијо-е графике 18. и 19. века, поставка бонсаи, предавање о јапанској архитектури, вече јапанског филма и музике. За ученике основних школа организоване су оригами и манга радионице са еминентним предавачима ““ оригами мајсторима и члановима Друштва љубитеља јапанске поп културе “Сакурабана“
Отварањем изложбе Укијо-е графике осамнаестог и деветнаестог века, прошле среде у холу Библиотеке шабачке, почели Дани Јапана у Шапцу. Манифестацију су званично отворили градоначелник Шапца Милош Милошевић и амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки.
- Велика ми је част да угостим амбасадора Јапана у Србији, јапанске уметнике који ће се представити Шапчанима, као и претставнике јапанске амбасаде, и да им захвалим за енергију коју су уложили у ову манифестацију. Ово је прилика да се духовно обогатимо и упознамо основне карактеристике културе Јапана, чиме ћемо на најбољи начин наставити добре односе започете 1982. године братимљењем са градом Фуџимијем. Иако Шабац има градове побратиме који су географски ближи, контакти са Фуџимијем су међу интензивнијима. Нарочито ме радује што ће се поједини програми манифестације одржавати у школама, јер је то гаранција да ћемо пријатељство пренети на млађе генерације, рекао је приликом отварања манифестације градоначелник Шапца Милош Милошевић.
Амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки, поред жеље да наши суграђани уживају у богатом садржају и различитим формама јапанске културе и уметности, подсетио је и на податак да је прошло девет месеци од земљотреса који је погодио источни Јапан и захвалио грађанима Шапца и целе Србије на исказаној бризи за животе његових сународника, моралну и материјалну помоћ.
- Уверен сам да ће манифестација “Дани Јапана“ у Шапцу, допринети културном обогаћењу грађана Шапца, приближавању култура Јапана и Србије и јачању наших веза и односа, нагласио је амбасадор Цунозаки.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa