Инфо

29. децембар 2011.29. дец 2011.
РАЗГОВОР СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ШАПЦА МИЛОШЕМ МИЛОШЕВИЋЕМ

ТЕМЕЉИ ЗА ШАБАЦ БУДУЋНОСТИ

Највећи проблем на територији Града незапосленост. Трајно решење овог питања могуће само уколико се оживи привреда. С тим у вези, велике наде се полажу у актуелну сарадњу са италијанском фирмом “Весковини груп“, али и преговоре са њиховим сународницима, трећим светским произвођачем челика, гигантском компанијом “Даниели“. У следећој години планирано остварење већ започетих пројеката, али и реализација нових. Прогнозе за предстојеће изборе утемељене на вери да ће грађани препознати “праве вредн
Протеклих годину дана, по речима градоначелника Шапца Милоша Милошевића на територији коју покрива шабачка Градска управа доста се радило. Улагало се, равномерно и у село и у град.
Упоредо су реконструисане градске улице и асфалтирани локални путеви. Настављени су радови на формирању регионалне депоније “Шабац-Сремска Митровица“, изградњи водовода и канализације у приградским месним заједницама, инвестирало се у северозападну радну зону. Сређен је велики број школских објеката, отворено ново обданиште на Триангли. Отпочела је реализација бројних капиталних пројеката. Све у циљу стварања што бољих услова за живот на овом подручју.
Судећи по градоначелниковим речима, овај тренд биће настављен и у Новој, 2012. години.
- Следеће године очекујемо да ће почети са радом Регионална депонија, улазимо у реализацију пројекта “Шабац-град на Сави“, односно парцелисање земљишта и почетак градње, почећемо изградњу постројења за прераду отпадних вода. Радови на насипу у Дреновцу би ускоро требало да буду завршени, па се надамо да ћемо следеће године кренути у реализацију преосталих десет километара. У оквиру реконструкције пута Обреновац-Шабац, на Думачи ће бити урађен још један кружни ток, у сарадњи са Немачком државном банком, биће завршено 36 километара водоводне мреже у приградским местима. Имамо амбициозне планове када је реч о изградњи локалних путева. Биће завршена спортска сала у средњој економској школи и сличан спортски објекат у ОШ у Волујцу, окончаћемо реконструкцију “Зоркиног“ затвореног базена.
Укратко, планиран је велики број пројеката, чијом би реализацијом бројни проблеми са којима се сусрећу наши суграђани били решени.
Међутим, тренутно, највећи проблем у Шапцу преставља незапосленост. Велики број наших суграђана је на листи Националне службе за запошљавање. Они који раде имају ниске зараде.
- Недопустиво велики број људи чека на евиденцији НСЗ. Када на тржишту рада имате пуно радне снаге, а мали број радних места, то се директно одражава и на висину зарада оних који имају посао. Са друге стране, најважнији извор финансирања локалних самоуправа представља порез на зараде. Према недавним изменама Закона о финансирању локалних самоуправама, у градски буџет се уместо досадашњих 40 одсто, слива осамдесет процената од овог прихода. То је разлог више да се активно боримо са овим проблемом.
И поред различитих активних мера које у току године Градска управа спроводи како би смањила стопу незапослености, правог решења нема уколико се не оживи привреда Града.
- Већ неколико година уназад, град Шабац одваја средства за неколико подстицајних мера запошљавања. Оне су предвиђене и предлогом буџета за 2012. годину. Наиме, реч је о програму приправника који подразумева да сваке године у јавним предузећима или установама културе чији је оснивач град имамо око педесет младих људи који стичу прва искуства из занимања за која су се школовали, потом мери запошљавања мушкараца старијих од педесет пет година и жена старијих од педесет, путем које је већ осамдесеторо наших суграђана остварило право на пензију, а још око 120 дошло до посла, и опцији рефинансирања кредита приватним предузетницима уколико запосле неког са бироа.
Али, упркос томе свесни смо, да трајније решење овог питања није могуће док се не покрене привреда града.
Са идејом стварања повољног привредног амбијента привлачног за инвеститоре, још 2003. године Град креће са прибављањем земљишта у северозападној радној зони. Израђена је планска-урбанистичка документација. Уложено много напора и новца, како би парцеле добиле на атрактивности.
- У опремање северозападне индустријске зоне доста је уложено. Поред инфраструктурног опремања парцела, пре неколико месеци урађена је и северозападна трансверзала. Саобраћајница, чија је вредност сто милиона динара, урађена са циљем да коначно изместимо теретни саобраћај из градског језгра, али превасходна сврха јој је “оживљавање“ овог индустријског земљишта.
Пре две године, интересовање за долазак на ово поднебље, исказао је власник италијанске фабрике шрафова за ауто индустрију Федерико Весковини. За потребе фирме у Србији, овај бизнисмен је у северозападној зони закупио земљиште површине седам хектара.
- Почетак прве фазе изградње фабрике планиран је за март следеће године. Прва група радника из Шапца је већ на обуци у Италији. Погони би требало да почну са радом, како је господин Весковини изнео до краја следеће године.
Оно што је посебно значајно, је податак да је Федерико Весковини исказао интересовање да своје кооперанте доведе у Србију. То су људи са којима блиско сарађује и који имају своја предузећа у индустријској зони где је и његова фирма. Између Трста и Удина. То би доста значило за нас, а њему би се финансијски исплатило, јер би близина најближих сарадника условила и смањење трошкова производње.
Посредством Весковинија, остварен је контакт са представницима италијанске фирме “Даниели“, гигант компаније, треће у свету по производњи челика. У случају њиховог доласка у Шабац, ухлебљење би нашло око 2.000 наших суграђана. Поред упошљавања локалне радне снаге, била би убразана реализација планова везаних за увећање пловности реке Саве, изградње луке, аутопута.
- Са фирмом “Даниели“ смо у преговорима већ неких годину дана. Готово сам сигуран, да уколико се одлуче да огранак своје фирме отворе и у Србији, да ће то бити баш у Шапцу. Ми смо у могућности да удовољимо њиховим захтевима у погледу величне и позиције парцеле, њене комуналне опремљености.
Судећи по досадашњим разговорима, планирано ја запошљавање у фазама. За почетак је реч о цифри од око 1.200 људи, да би се касније та бројка попела на 2.000. Међутим, овде је реч само о непосредно запосленим радницима, а пошто је реч о гиганту који поред себе захтева постојање великог броја мањих фабрика, па би на једног запосленог у производном погону, требало рачунати на по још једну особу у компанији која опслужује главну фирму.
Са друге стране, посебно су напоменули да би нам у случају отварања огранка фирме у Србији помогли при реализацији планова у погледу повећања пловности реке Саве, изградњи аутопута Рума-Шабац, проширења железнице у северозападну радну зону.
Међутим, и поред задовољства досадашњим током преговора као и ставом који је заузела Влада Републике Србије према овом инвеститору, Милошевић још увек има одређену дозу резерве када је реч о коначном исходу.
- Наиме, налазимо се у турболентним временима када је неке ствари јако тешко предвидети. Када смо почели преговоре са њима, Италија није била толико озбиљно угрожена економском кризом као сада. Овако велике инвестиције нису могуће без учешћа банкарског сектора, а банке су им саветовале да мало сачекају са улагањем у иностранство.
Но, искрено се надам да ће на крају све завршити позитивно по нас. За данашњи Шабац долазак “Габриелиа“, значио по обиму посла исто што и за развој самог града почетак рада фабрике “Зорка“ 1938. године.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa