Инфо

12. јануар 2012.12. јан 2012.
КЊИГА О МАЧВАНИМА У БАЛКАНСКИМ И ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ЗА НАУК ПОТОМЦИМА

Гинули храбро, далеко од кућног прага, с осмехом на лицу. Отаџбина испред свега. Затекли згаришта уместо кућа. Издавачи Народна библиотека Јанко Веселиновић Богатић и Републички Савез потомака ратника Србије 1912-1920 Београд
Велике борбе и страдања српског народа почетком претходног века, у два балканска и у Првом светском рату, посебно Мачвана, подстакле су ауторе књиге „Мачвани у Балканским ратовима и Првом светском рату (1912-1918)“, да после неколико година архивских истраживања, објаве податке до којих су дошли о погинулим, помрлим и несталим ратницима из Мачве, које је однео ратни вихор. На ово је свакако имало великог утицаја и то што су обојица чланови Републичког Савеза потомака ратника Србије 1912-1920., Београд, и то Петар Берић као председник Општинске организације и истовремено члан Републичког извршног одбора Савеза док је Драган Јосиповић секретар поменуте организације. Ипак одлучујући су били лични разлози.
- Мој отац Љубомир и моја два стрица, били су учесници у оба балканска и у Првом светском рату, и пошто ми је отац испричао неке појединости из својих шест година ратовања, то ми је остало урезано у сећању, а када је он, пре него што сам завршио гимназију, нажалост умро, осећао сам као своју обавезу да нешто учиним у вези са оним што ми је причао ““ каже професор Петар Берић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa