Инфо

12. јануар 2012.12. јан 2012.
ИСТАМБУЛ

ОДАЈЕ НАКИТА

Царски Харем је место од посебног значаја и раскоши којем је сваки султан за време своје владавине додавао поједине делове. У 340 соба живеле су султанова мајка, деца, љубавнице. Чувари харема су били евнуси. Дешавало се да операција кастрирања на неком од њих није успела. Уколико би се зближио са једном од жена и тако преварио султана - уследиле би последице фаталне за обоје! Преступницу су бацали у собу бесних и изгладнелих мачака, а евнуха разапињали између две галије.
А да би потиснули ову сурову причу најбоље је одмах отићи у обилазак величанствене Одаје накита! Са 25.000 изложених експоната она највише привлачи пажњу посетиоца.
За потребе султана, везира, султанове мајке и главне супруге - у Топкапију је било запослено 2000 драгуљара, златара, кујунџија. То непроцењиво богатство које је прикупљано преко 500 година, Кемал Ататурк је као саставни део музеја у Топкапи сарају - учинио доступним широкој јавности. Међу драгуљима најпознатији је дијамант Кашикчи. Вредан 86 карата, величине 42х35 милиметара и уоквирен са 49 брилијаната у два реда.Из разумљивих разлога изложен је у посебној кутији и на посебном постољу. Још увек се памти и препричава случај са славном Елизабет Тејлор која је дошла да разгледа накит. Позната по својој слабости према драгуљима, а посебно дијамантима, пришла је сувише близу стакла иза којег је био Кашикчи. Истог часа завладао је хаос. Пошто су се сви аларми укључили настала је неописива паника; посетиоци су се скаменили, а сви чувари појурили ка одаји где је стајала преплашена Лиз.
„«Али, ја сам само хтела да га боље видим!“», рекла је и додирнула стакло што је резултирало јуришем комплетне службе обезбеђења.
Сазнали смо на који начин је Кашикчи пронађен.
Сиромашни рибар седео је на обали и пецао. Недалеко од места где се налазио угледао је камен необичног облика и боје. Опрао га је очистио и пошто је видео колико је леп ушао је у прву продавницу и запитао власника шта може добити за њега. «Три дрвене кашике», рекао је трговац и ““ погодба је била склопљена.
Напуштамо Топкапи - симбол људске маште и креативности кроз минуле деценије и векове.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa