Инфо

12. јануар 2012.12. јан 2012.
ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ПРЕКРШАЈНОГ СУДА У ШАПЦУ

УДАР ПО ЏЕПУ НАЈДЕЛОТВОРНИЈИ

На конто казни до децембра 2011. године уплаћено нешто мање од 106 милиона динара. У затвор упућено 16 лица, док се 157 особа уместо новчане одлучило на издржавање казне затвора
Наш Прекршајни суд покрива територију четири општине: Шапца, Владимираца, Коцељеве и Богатића. Имамо дванаест судија, а у 2011. години смо примили 22.227 предмета. Овакво стање је са једне стране добро, јер за разлику од других судова у Србији, који немају довољно посла, ми имамо шта да радимо и стално смо у “материји“. Са друге стране, ово је јако велико оптерећење за наше судије. Због свега овог, не чуди податак да је према статистици Високог савета судства, наш суд међу најбољима у својој области ““ истакао је вршилац функције председника прекршајног суда у Шапцу Влада Ковановић.
Према досадашњој статистици, чак 60 одсто предмета односи се на саобраћајне преступе. Све учесталији су захтеви комуналне полиције, али и јавних предузећа. Приоритет за решавање представљају малолетнички предмети и ремећење јавног реда и мира.
У односу на 2010. годину дошло је до увећања наплате новчаних казни. Већи прилив у буџет, очекује се у току ове године заживљавањем новог Закона о извршењу.
- У буџет Републике Србије 2010. године је на конто казни уплаћено 103.195.400 динара, док је у 2011. тај износ увећан на 105.831.100 динара. Међутим прави ефекти новог Закона о извршењу који је ступио на снагу у септембру, очекују се тек у току ове године, због тога верујем да ће постојећа цифра бити за 20 одсто већа ““ каже Ковановић, и напомиње да су се новчане казне за сада показале као најефектније, јер наши грађани као по правилу размишљају о Закону тек кад се “ударе по џепу“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa