Инфо

19. јануар 2012.19. јан 2012.
СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ СПРЕМНО ДОЧЕКУЈЕ ИЗБОРЕ

СРБИЈА ЈЕ СТАБИЛНО ДЕМОКРАТСКО ДРУШТВО

Социјалистичка партија Србије данас, као странка модерне левице, заснива политику на принципима социјалне правде и једнаких шанси за све, који треба да омогуће изградњу правичне државе у којој се цени знање, труд и рад сваког човека, истиче у разговору за „Глас Подриња“ народни посланик Социјалистичке партије Србије, Зоран Бортић
Од странке којој су многи након петооктобарских промена предвиђали крај политичког деловања, СПС је постала партија без које, по свему судећи, ни наредна Влада неће бити конституисана. У чему је суштина реформи које су се догодиле у Вашој странци у протеклих десетак година?
- Социјалистичка партија Србије потврђује се од тренутка оснивања, до данас, као државотворна политичка снага без које је немогуће развијати демократски парламентаризам у Србији. Она ту своју позицију темељи на самој суштини српског националног бића, које се развијало у протеклој двовековној историји модерне Србије. То наше национално биће има изразито развијено осећање правде, тежње ка једнакости људи, осећање солидарности, одговорности за слабије и оне који немају шансу. То биће, које је свој политички израз налазило у идејама политичке левице од Светозара Марковића до данас, окупљало је око идеје социјалне правде најумније и најкреативније људе које је Србија изнедрила и тежило да се кроз политички систем и институције Србија изгради као социјално праведна држава у којој сви њени грађани имају шансе да се изразе, да напредују, да се образују и да буду корисни чланови друштва који живе од сопственог рада. Управо због такве укорењености СПС-а у биће нашег народа, нису били у праву сви они који су после петооктобарских промена прорицали нашој партији политичку смрт и њен дефинитиван силазак са историјске сцене. То једноставно није могуће, јер се политичка Србија не може замислити без политичке снаге која заступа идеје социјалне правде. А те идеје нико у Србији не заступа боље, аутентичније и одговорније од СПС-а. И зато смо ми опстали и потврдили се као странка без које нема стабилне Србије и нема развоја институција, нема демократије, нема социјално праведног друштва. Јер Србија која није социјално праведно друштво никада не би могла да крене напред, да се развија и да буде стабилна. Ми смо такав народ да би без социјалне правде и солидарности непрекидно тонули у страшне сукобе ““ класне, социјалне и све друге. И не би могли да идемо напред. Зато је СПС поуздан и незаобилазан политички фактор у нашој земљи, јер се боримо за очување тих темељних принципа нашег друштва и за интеграцију свих, често противуречних и веома супротстављених односа међу људима у друштво солидарности и социјалне правде.
Данас СПС представља партију левог центра и заступа идеје модерне социјалдемократије. Да ли постоје одређене старосне или образовне категорије бирача које се идентификују са Вашом политичком платформом?
- СПС прати дух времена у коме као људи припадамо и прилагођава му се и програмски и кроз конкретне садржаје политичке праксе. Ми не дозвољавамо да каскамо за догађајима, већ као одговорни и мислећи људи, настојимо да предвидимо процесе и догађаје и да им идемо у сусрет са решењима која ће у друштвеним процесима допринети бољем положају Србије и свих њених грађана. Што се тиче Вашег питања о категоријама нашег чланства које се идентификује са политичким програмом СПС-а, могу одговорно да кажем да је, како се то пежоративно каже, наша „циљна група“ онај део грађана Србије који живи од свог рада. А то је, сложићете се, највећи број наших грађана. У том смислу, ми имамо присталице и међу сељацима и међу радницима, али и међу научницима, глумцима, песницима, режисерима, врхунским спортистима и академицима. У редовима наше странке има и младих од 18 година, а имамо и деведесетогодишњака. Сви они окупљају се око исте идеје- око праведно уређене Србије у којој се вредност људи неће мерити на основу онога шта имају, већ на основу онога шта умеју и шта знају. Нас све окупља идеја да изградимо Србију у којој ће сваки њен грађанин моћи да ради оно шта уме и може да од тог рада живи. То сигурно нећемо моћи изградити без солидарности. А иначе, дозволите ми да ове информације о чланству наше партије илуструјем и следећом чињеницом: од 2009-те до данас се у СПС учланило преко 30.000 људи, а апсолутна већина њих су млади и образовани грађани.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa