Инфо

23. фебруар 2012.23. феб 2012.
МИШАРЦИ ОБЕЛЕЖИЛИ

ПОЧЕТАК БУНЕ НА ДАХИЈЕ

Задужбинско друштво „Први српски устанак“, Православна црквена општина и Месна заједница Мишар на Сретење, прошле среде 15. фебруара, организовали прославу „Сећање на почетак Првог српског устанка (избор Карађорђа за вожда)“ испред споменика Карађорђу и мишарским јунацима. Повеље и захвалнице додељене у Културном центру Шабац. Прослави присуствовао и епископ шабачки Лаврентије
Ни снег ни хладан ветар нису спречили чланове, пријатеље и госте Задужбинског друштва „Први српски устанак“ да на Сретење одају почаст учесницима Првог српског устанка 1804. године. У девет сати ујутру одржана је литургија у цркви Васкрсења Господњег на Мишару. Два сата касније, испред Споменика Карађорђу и мишарским јунацима свештенство епархије Шабачке одржало је помен Карађорђу и устаницима. После химне „Боже правде“, коју је отпевао Марко Ђуричић, ученик ОШ Мишар, окупљенима се обратио Стеван Симић, председник Извршног одбора Задужбинског друштва „Први српски устанак“.
-Данас је велики дан јер је пре 208 година Карађорђе у Орашцу изабран за Вожда. То је био камен темељац за ослобођење Срба од вековног ропства под Турцима. Две године касније овде се Карађорђе прославио као војсковођа кога је упознала Европа и свет. То је један од повода да ово Задужбинско друштво „Први српски устанак“ слави Карађорђа и Сретење. За двеста година Првог српског устанка одавде је кренуо аутобус са педесет чланова. Ишло смо у Орашац. Тада смо заједно са друштвом из Орашца покренули иницијативу да се Сретење слави као празник. Ми данас можемо бити поносни јер је то прихваћено. То нам сигурно даје и право на наду да ћемо оно што је радом Друштва зацртано и да остваримо. У питању је изградња једног правог комплекса који ће поред Карђорђевог шанца имати и довољно игралишта, хотел, као и друге садржаје те на тај начин постати жив споменик.
Говорећи о значају Сретења за Србе историчар Небојша Цвејић нагласио је да је неговање културе сећања од изузетне важности како за појединца, тако и за народ у целини.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa