Инфо

7. јун 2012.7. јун 2012.
ИНТЕРВЈУ: ПРОФ. ДР ВЛАДИМИР ГОАТИ, ДИРЕКТОР „ТРАНСПАРЕНТНОСТ СРБИЈА“

НОВУ ВЛАДУ ЧЕКАЈУ ТЕШКИ ЗАДАЦИ

Формирање Владе Републике Србије може потрајати, пошто ће коалиција око Социјалистичке партије Србије пажљиво мерити понуде за учешће у власти које буде добијала од две странке које су освојиле више гласова на последњим изборима, сматра проф. др Владимир Гоати, директор организације „Транспарентност Србија“. Нова извршна власт ће, у сваком случају, морати да се суочи са озбиљним проблемима у правосуђу и борби против корупције на европском путу Србије, наводи угледни научник, некадашњи ђак Шабач&
Консултације новоизабраног председника Републике Србије Томислава Николића са представницима политичких партија које су на претходним парламентарним изборима освојиле највише гласова требале би да допринесу давању одговора на питање ко ће саставити нову владу. Упоредо са тим разговорима настављају се преговори политичких странака, при чему се, као најреалнија, спомињу два решења.
- Људи који анализирају политику имају крајње рационалан приступ тој друштвеној области. Најчешће и политички актери тако поступају, уз повремена одступања, тако да се према досадашњим активностима странака и преговорима око формирања владе могу наслутити два сценарија. Први је стварање коалиције Демократске странке и Социјалистичке партије Србије, где би трећи партнер, уместо Уједињених региона Србије, била Либерално демократска партија. Други сценарио, који често прати постизборни процес, подразумева ситуацију у којој једна странка, или група партија, које представљају језичак на ваги, а то су у овом случају Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и Партија уједињених пензионера, могу добити и више него што заслужују. У таквим околностима њихов изборни резултат може произвести велике амбиције и апетите, због чега та коалиција може тражити више од оног што реално може да им се пружи. Из тог разлога не бих искључио могућност да им Српска напредна странка понуди више од Демократске странке. Пошто и време ради за ту коалицију не очекујем брзо формирање владе, јер ће све зависти од њених очекивања, те политичка неизвесност у овој ситуацији постаје правило ““ истиче проф. Гоати.
Један од највећих изазова са којим ће се нова влада суочити биће борба против корупције, која је, према речима проф. Гоатија, посебно изражена у области политике.
- То је огроман задатак о коме говоре представници свих странака, при чему често олако дају обећања о брзом решењу овог питања. Борба против корупције изузетно је одговоран и тежак посао а последњи подаци свих релевантних организација, укључујући и податке „Транспарентности“, показују да смо у активностима за спречавање корупције ове године забележили лошије резултате него у претходном периоду. Борба против корупције захтева политичку вољу, а у нашем друштву током последњих дванаест година готово да нема ниједног појединца из врха власти који је процесуиран због корупције. Највећа корупција присутна је у врху управљачких структура у друштву и политичким партијама, њен предмет су јавне набавке, а с“™ обзиром на то ко је врши може се означити термином политичка корупција. Обећања појединих политичара да ће се са корупцијом изборити за пар недеља су бесмислена, пошто је лек за ову друштвену болест дуга, систематска и упорна борба која се обавља годинама. Управо ће борба против корупције бити најтеже бреме са којим ће се Србија суочити на путу ка Европској унији ““ наводи наш саговорник.
Брисел ће инсистирати и на ефикаснијем правосуђу, пошто досадашња искуства показују да се случајеви очигледне корупције, попут афере „Индекс“, нису процесуирали на одговарајући начин.
- Правосуђе је наша слаба тачка, пошто се показало да реформа ове области траје предуго, дуже од три године. Очигледно је да се архитекте те реформе, и они који су у њој учествовали, нису прославили. Данашње неефикасно правосуђе тако је створило само још више отежавајућих околности у борби против корупције. Последице дуге и неуспешне реформе правосуђа пратиће нас годинама и стварати порблеме у борби како против свакодневне, тако и политичке корупције која је данас превише далеко од свести и стварности обичних грађана ““ закључује проф. Гоати.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa