Инфо

21. јун 2012.21. јун 2012.
ИЗМЕШТЕН ВОЈНИ АВИОН

ГАЛЕБ ОДЛЕТЕО ИЗ ШАПЦА

Ваздухопловни механичари Војске Србије прошлог понедељка расклопили Галеб. Једини авион стациониран у Шапцу који је годинама украшавао плато испред Дома војске. Летелица је у деловима транспортована до Батајнице, где ће бити састављена
Према речима вође војног тима Мише Илића, екипи је потребан један дан за његово расклапање и превоз.
- Овај авион некада је летео, али више никада неће. Небрига и немар су га уништили. Корозија га је начела и довела до старог гвожђа, рекао је Илић.
Постављен је средином деведесетих година, иако је тај начин украшавања центра града изазвао негодовање многих грађана и уметника. Током НАТО бомбардовања, суграђани су тражили да се летелица измести због могућности гађања центра Шапца.
Иницијативу за његово измештање пре тачно десет година покренуо је председник Удружења ликовних стваралаца Шапца Слободан Пеладић.
- Сматрао сам да је након петооктобарских промена дошло време за демилитаризацију самог центра града. Таквом експонату место је на аеродромима и војним музејима. А строги центар треба да буде оплемењен разним скулптурама, каже Пеладић.
Шабац никада није имао војни аеродром, а у две касарне биле су стациониране пешадијске и инжињерске јединице.
Дом војске град је откупио за своје потребе. Планирано је да на тој локацији буде изграђен објекат локалне самоуправе са подземном гаражом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa