Инфо

21. јун 2012.21. јун 2012.
ФРАНЦУСКА

КРОЗ НОРМАНДИЈУ И БРЕТАЊУ

За Руан, престоницу провинције Нормандија и “™Град 1000 торњева“™ ,имали смо само један дан и успели да видимо најважније знаменитости.
У разгледање смо кренули кроз најстарију четврт са кућама саграђених дрвеним гредама. Прошли смо калдрмисаним шеталиштем Улицом часовника, уз блиставо-белу Палату правде (саграђена 1490. у рату срушена и по слици направљена иста).
Руан, познат по сликарима, књижевницима, неустрашивој Јованки Орлеанки ““ и раскошно-велелепној готској катедрали Успеће Богородице (12.век). За дивљење је сваки детаљ и споља и унутра - где су сахрањене познате историјске личности ( Роберт Први, Виљем Освајач...).
Напуштамо Руан и преко Нормандијског моста прелазимо реку Сену.
Стижемо у Ле Авр, велику луку северозападне Француске.
Дочекује нас киша, широко ушће Сене и немирне воде Ла Манша.
Ле Авр је основан у ЏВИ веку за време краља Франсоа И који је расчистио ушће и 1527. направио ову познату француску луку.
Град је доживео процват у време грађанског рата у Америци кад су огромне количине робе из ове луке одлазиле за изградњу САД.
Нажалост, град је много разрушен бомбардовањем приликом савезничког искрцавања у Другом Светском рату. Пошто од старог није остало ни трага - и није се могао обновити - саграђен је нови, ултра модеран Авр.
У центру се налази Градска кућа, црква св. Јакова и монуметална грађевина „Вулкан“ са изледом искривљене кошнице. Нови Ле Авр је под заштитом УНЕСКА...
Монотонију пословних зграда и стамбених “™коцка-насеља“™ - разбија преживела, стара ренесансна црква - једини сведок минулих времена.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa