Инфо

26. јул 2012.26. јул 2012.
СВЕТСКИ ПУТНИЦИ СТАРЧЕВИЋИ

НЕОДВОЈИВИ ДЕО ШАПЦА

Брачни пар Мила и Петар Старчевић недавно се вратио са Исланда. То је 138 земља коју су у току четири деценије дугог “путничког стажа“ посетили. Иако им је упознавање нових дестинација животна страст, тврде да се увек са подједнаким жаром враћају у Шабац, град са којим су нераскидивим нитима повезани
За четрдесет година колико заједно путују брачни пар Старчевић је прешао пола милиона километара, односно, посетио 138 земаља и упознао живот на свим континентима. Први пут су заједно кренули у Италију, 1970. године, мада се страст за освајањем непознатих предела код Петра јавила много раније.
- Путовања сам заволео још у детињству. Инспирација су ми биле књиге Жила Верна и Карла Маја. Потом је дошао факултет, где сам имао срећу да приликом размене студената проведем један период у Француској. То је било незаборавно искуство, посебна мотивација да и убудуће наставим истраживање других земаља, обичаја. Сва срећа, па сам касније наишао на Милу, која је у потпуности делила ту моју истраживачку страст ““ почиње са причом Петар.
Након првог заједничког путовања где су могли да се упознају са лепотама “Класичне Италије“, свака друга дестинација је била све већи изазов, тако да су Старчевићи данас један од ретких парова у Србији који могу да се похвале да су видели 90 одсто светских чуда.
- Када говоримо о местима која су на нас оставила највећи утисак, морам признати да се Петар и ја доста разликујемо. Као велика непознаница за мене је остао Тибет. Са његовом астралношћу, ламаизмом, исконском чистотом народа он ми је фигуративно “растурио мозак“. Схватам га као засебну планету, мистерију у чију бих суштину могла да продрем тек ако га посетим још неколико пута. Слична је ствар са Израелом. Он ми је скоро подједнако недокучив. Толико, да још увек нисам смогла снаге да напишем и ред о њему. За разлику од њих, Тајланд ми је омиљена земља. Земља “смешка“ у коју бих могла још седам пута да идем, и изнова се фасцинирам тим милим људима, универзално срећним због животних ситница ““ објашњава Мила, док се Петар надовезује на причу о омиљеним местима констатацијом да је њему на првом месту Мексико. Земља у коју је кренуо са много питања, а вратио се, како каже, са још више.
- На другом месту ми је Перу, а на трећем Тибет, наводи Петар.
Међутим, иако су многа места походили и по неколико пута и данас се јави дестинација коју Старчевићи још нису видели. Једна од њих је и недавно посећен Исланд.
- Исланд је крајем јуна искрснуо сасвим неочекивано. У Земљи која се доста разликује од свега што смо до сада видели боравили смо дванаест дана ““ каже Мила и најављује да ће у следећим бројевима “Гласа Подриња“ наши читаоци имати ексклузивну прилику да читају причу о необичностима и лепотама ове земље контраста.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa