Инфо

30. април 2025.30. апр 2025.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Шапчанин осваја светску гастрономску сцену

Никола Шорак у финалу глобалног кулинарског надметања- гласање путем интернета

Комплексно и инспиративно јело инспирисано Савом Савановићем довело га је до уже селекције и глобалног финала у коме је једини представник Србије
Шапчанин Никола Шорак наставља свој поход ка врху престижног кулинарског такмичења. Сушеф престоничког ресторана Салон 1905 надметаће се у финалу највећег светског такмичења за младе куваре- San Pellegrino Young Chef Competition. Његово комплексно и инспиративно јело довело га је до уже селекције у коме је једини из Србије и целог региона Југоисточне Европе и Медитерана. Спајајући мит, културу и врхунске укусе, изборио је пласман у глобално финале.

Јака конкуренција
-Сада сам представник за Југоисточну Европу и Медитеран у категорији за најбољу причу, тако да представљам Србију и цео регион на глобалном финалу у Милану. Учествује петнаест кувара из петнаест светских региона, а сви имамо исти циљ- победу. Реч је о врхунским такмичарима, гастрономском крему света- истиче Шорак за Глас Подриња.

Гласање се одвија и путем сајта Fine Dinning Lovers до 30. маја, а у финалну оцену, осим гласова публике из целог света, улазе и утисци угледних судија и кулинарских критичара.

-У септембру ће бити познати резултати, а у октобру путујем у Милано, где ће се кандидати надметати у једној од четири категорије- додаје он.

Фото: Приватна архива


На Регионалном финалу на Малти прошле године у новембру Шорак је однео победу у категорији „Најбоља гастрономска замисао“, чиме је обезбедио пласман у Милано. Никола верује у своју причу.
Док су други учесници инспирацију проналазили у детињству, култури или екологији, њега је инспирисала митска прича о вампиру Сави Савановићу коју је лепо повезао са истанчаним укусима.
Његово јело приказује гастрономску интерпретацију мистичног Зарожја, места где је „живео“ чувени вампир.

Главни елемент јела је патка глазирана медом, припремљена са зачинима карактеристичним за шуме и ливаде Зарожја. Уз то, на тањиру су се нашле и друге пажљиво осмишљене компоненте: сос, цвекла са кремом од белог лука и глога, крофница пуњена сушеним срцем и батаком патке, као и „чипс“ од белог лука. Сваки елемент симболизује неки аспект приче и повезује храну са наслеђем краја из ког долази.


Инспирација и вера
-Сећам се да су сви били одушевљени мојом презентацијом, рекли су да сам им приредио прави сценарио за Netflix- ovu серију. Жири цени управо колико си вешт у томе да испричаш причу и колико је сама та прича занимљива и интерактивна, а чини ми се да сам све те елементе спојио у свом јелу и излагању. Зато и верујем у себе и успех у наставку такмичења- наглашава Шорак.

Подсећамо, Никола је једини Шапчанин који је на Међународном гастрономском такмичењу Fine Dinning Lovers одржаном крајем новембра са Малте донео награду „Food For Thought“. То признање за најбоље осмишљено, инспиративно јело, квалификовао га је за ово надметање где ће као представник региона Југоисточне Европе и Медитерана одмерити кулинарске вештине у конкуренцији 15 победника свих региона. Ново гласање је и нова шанса за победу у самом финалу. Шорак је завршио Економску школу у Шапцу, смер кувар, потом и Академију струковних студија у Шапцу, смер струковни менаџер у гастрономији. Као капитен тима освојио је прво место на такмичењу Food Vision by Open Balkan.


Колекцији од четири медаље на Гастро купу, као и много златних и сребрних одличја са различитих надметања у кулинарству, ово, најпрестижније, свакако би дало посебан сјај. Глас јавности може бити одлучујућ, а својим гласом можемо подржати Шапчанина на путу ка овом циљу.
Д.Д.

Најновији број

12. јун 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa