Инфо

20. септембар 2012.20. сеп 2012.
ОД СЕВЕРА ДО ЈУГА ТАЈЛАНДА

ЖЕНЕ ДУГИХ ВРАТОВА

Недалеко од границе Бурме и Тајланда је племе Падонг, или „Жене дугих вратова“. По легенди, њихови пра-преци настали су из велике љубави моћнога бога Ветра и Жене-змаја.
Некада су живеле у Бурми али, због опијумских ратова између две земље, тајландска војска их је пребацила на своју, сигурнију територију и од тад су непрестано под њиховом присмотром.
Интересантне су и необичног изгледа због металних обруча које носе око врата. Некада су ти обручи-огрлице биле направљене од злата и по њиховом броју процењивала се лепота и богатство девојке. Данас, због сиромаштва, уместо злата, праве их од бакра или месинга.
Почињу да их стављају када девојчица напуни пет година. Пре празника, светковина и церемонија, повремено их скидају да додају нове или да их очисте. Оне најбогатије, носе до двадесет пет обруча који су тешки око четири килограма.
Дефинитивно их скидају само у случају неверства! А, то уједно значи и њихов трагичан крај. Због деформације кичме, врат толико ослаби да живот без обруча значи - смрт!
У племе Хмонг, високо у џунгли, нисамо отишли.
Јавили су нам да је монсун „појео“ парче пута! Заобилазног није било, барем за џипове. Остали смо ускраћени да их видимо у природном амбијенту. Јављено нам је да су се помно припремали за наш долазак. Дегустирали бисмо њихову храну, спавали у њиховим колибама, гледали њихов фолклор и... Тај изузетни доживљај омела је ћуд природе или „зли духови“ како нам је поручио врач из племена Хмонг. Штета! Дошли смо у време монсуна, био је наш коментар.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa