Инфо

27. август 2009.27. авг 2009.
ТЕКЕРИШ

ПОЧАСТ ЦЕРСКИМ ЈУНАЦИМА

На Споменик српским јунацима у Текеришу, положени су венци и одате високе државне и војне почасти. Поводом 95. годишњице Церске битке, прве победе савезничке војске у Првом светском рату. Србија је посвећена миру и добросуседским односима ““ рекао је министар одбране Драган Шутановац
“Имамо обавезу да и своје потомке учимо историји, да им причамо о српским херојима који су дали живот за отаџбину, не само да се не би заборавили, већ да се та историја више никада не би поновила“, рекао је министар одбране Драган Шутановац, крај Споменика српским јунацима у Текеришу где су положени венци и одате високе државне и војне почасти.
Шутановац је нагласио и да су се у Текеришу сви окупили како би освежили сећање и одали почаст борцима славне битке - свима онима који су извојевали прву победу савезничких снага над Аустроугарском војском у Првом светском рату.
Подсетио је да су тада за само недељу дана српске армије под вођством великих војсковођа Војводе Путника и његових генерала Степе Степановића, Живојина Мишића и осталих извојевали победу и протерали окупаторе.
„Иако смо остварили победу погинуло је 16.000 припадника Војске Србије и 24.000 припадника Аустроугарске војске“, рекао је додајући да се српска војска тиме уписала у историју ратовања целог света.
Шутановац је навео и да је та победа ставила у први план и питање да ли је било довољно мудрости, да ли је неко мислио да нападом на Србију може да реши проблеме који су тада имали Србија и Аустроугарска...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa