Инфо

15. новембар 2012.15. нов 2012.
НОВЕ КЊИГЕ

ИЛИЋ И ЋОРИЛИЋ НА РУСКОМ

На недавно одржаном Међународном сајму књига у Београду представљено капитално дело српске и руске књижевности ““ двојезична антологија песама за децу и младе у којој српско песништво репрезентују и песници из Подриња Крстивоје Илић и Љубомир Ћорилић
Неколико дана пред Београдски међународни сајам књига, из штампе је изашло капитално дело за српску и руску књижевну историју ““ антологија српске поезије за децу „Књига радости“, коју је приредио један од највећих савремених руских песника, преводилац и антологичар, доктор филолошких наука Андреј Борисович Базилевски. Како пише у рецензији „почастио је српску и руску културну јавност великом двојезичном панорамом српске поезије намењене деци, од њених почетака до данас. Овај истраживачко-приређивачки подухват бисмо мирне душе могли назвати и правим-правцатим подвигом“.
Реч је о подвигу у издаваштву који се ретко дешава у европским размерама. На превођењу са српског на руски језик радило је шездесет пет руских преводилаца и песника. Издавачи су светски познате идавачке куће „Вахазар“ из Москве, „Источник“ из Торонта и „Просвета“ из Београда.
Око 1.300 страна капиталног дела обухвата период од два и по века, колико траје српско песништво за децу, тако да се из антологије може сагледати његово настајање, развој, поетички програми и савремена кретања у програмском и ауторском смислу.
Значајно место у антологији заузимају и познати српски песници Крстивоје Илић и Љубомир Ћорилић, који више од три деценије прослављају завичајно Подриње небројеним песничким успесима. Тако нешто се и могло очекивати, имајући у виду да је и њихова поезија за децу и младе постала незаобилазни део српске књижевности. Они су стално присутни на књижевној сцени стваралаштва за децу. Добитници су угледних награда и признања.
Крстивоје Илић, добитник једне од највећих награда која се додељује у Србији, „Златни кључић Смедерева“ одавно је у читанкама и изборима лектире. У антологији је заступљен са пет песама: „Бршљан“, „Фонтане“, “Ђачка стаза“, „Сад више нисмо деца“, „Кад киша пада“, “Пролећно писмо“.
Љубомир Ћорилић се доказао у српској књижевности за децу као песник и антологичар. За књигу „Благо Божије“ добитник је најпопуларније награде међу песницима „Гордана Брајовић“ Компаније „Новости“ ““ за књигу године 2009. И он је заступљен у ђачкој лектири и читанкама. Базилевски је уврстио четири Ћорилићеве песме: „Зна ли ико од Тамошњих“, „Не љутим се“, „Како да се објасни“, „Касне радио и телевизија“.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa