Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
У СУСРЕТ ПРЕМИЈЕРИ: НЕБОЈША БРАДИЋ, РЕДИТЕЉ

ПОЗОРИШНИ ИЗАЗОВ

„Култура је оно што остаје после нас. То је основна одлика нечега што је наше трајање у времену“
Истакнути позоришни редитељ, некадашњи управник Крушевачког позоришта, „Атељеа 212“, београдског Народног, Београдског драмског и бивши министар културе и информисања у Влади Републике Србије крајем децембра прошле године започео је сарадњу са ансамблом Шабачког позоришта. Тако нас у другој половини фебруара очекује премијера представе „Млади Стаљин“ која се ради по комаду Џона Хоџа „Сарадници“. Најпопуларнија представа британског Националног театра, за коју се и после годину дана од премијере тражи карта више, Брадићев је редитељски првенац када је у питању Шабачко позориште.
-Представа „Млади Стаљин“ јесте моја прва сарадња са ансамблом позоришта али са позориштем ме везују дугогодишње везе и веома лепе успомене. Пре више од двадесет година на сусретима „Јоаким Вујић“ у Шапцу добио сам две награде за режију представе, а честе размене позоришта које сам водио пружиле су ми увид у оно што је раст и рад ансамбла и позоришта у Шапцу. Прилика да радимо заједно је увек нови изазов и ново преиспитивање заједничких идеја, могућности и потенцијала. Зато и комад који је пред нама јесте један веома плодан изазов за истраживање и могућност да ансамбл позоришта и његови истакнути појединци заиграју и представе се у заиста изазовним улогама и на најбољи начин не само публици овде у Шапцу него верујем и на гостовањима која ће ова представа имати широм Србије ““ рекао је Небојша Брадић.
Радња комада смештена је у 1938. годину и говори о Стаљиновом сукобу са писцем Булгаковим који је био велики критичар његовог режима. Булгаков је кажњен тако што је морао да пише похвално о Стаљину величајући његову личност и дело.
-Комад се бави једном специфичном темом. Односом између уметника и властодршца. Значи однос који је познат још од античких времена, а у овоме што ми данас имамо пред собом препознајемо и наш савремени тренутак, неке преплетене везе између политике, уметности, проблеме социјалног окружења, економије. Наравно, стаљинизам као посебан феномен је нешто што је изазов за преиспитивање у сваком времену јер он се повремено појављује у веома прикривеним облицима. У данашње време успон деснице, национал-социјализма и одређени процеси који су у јавној сфери догађају веома лако могу да добију девијантне сфере и да, наравно, у томе утичу на развој и наше државе и нашег друштва и да могу имати веома штетне последице на осетљиве групе и појединце. Због тога се бавимо темом која нам се чини привидно далека, а уствари већ се налази у нашем друштву.
Водећи се омиљеним драмским цитатом „О дивно, дивно и најдивније дивно, па опет дивно“ из Шекспировог дела „Како вам драго“ Брадић истиче да је у позоришној уметности најдивнија управо могућност дијалога, сусрет између људи који се у једном тренутку заједнички договоре да ће радити нешто што је предмет конфротације, дискусије, превазилажења толеранције.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa