Инфо

24. јануар 2013.24. јан 2013.
РАЗГОВОР СА ЗАМЕНИКОМ ГРАДОНАЧЕЛНИКА НЕМАЊОМ ПАЈИЋЕМ

ИЗГУБЉЕНО ЈЕ ДОСТА ВРЕМЕНА

“Да би град напредовао о његовој судбини морају да одлучују људи који живе у њему, зато се морамо изборити за већа права и надлежности локалних самоуправа“, поручује Пајић
О протеклој години, плановима шабачке локалне самоуправе посвећеним покретању привредних капацитета Града, али и активностима недавно основаног покрета “Западна Србија“ разговарали смо са замеником градоначелника Шапца и оснивачем “Западне Србије“ Немањом Пајићем.
Како бисте оценили годину за нама? Шта је по вашем мишљењу најзначајније урађено у Шапцу током 2012. а да је допринело побољшању живота грађана?
- Прошла година је била јако тешка, а поред тога је у Србији била изборна и лично мислим да смо на то потрошили много времена. Кажем потрошили, не у жељи да смањим значај који демократско изјашњавање грађана има, него у жељи да свима нама, који се бавимо политиком, пребацим оно што нам и грађани пребацују ““ превише времена је изгубљено и, чини ми се, и даље се губи на пребројавање и (пре)компоновање, сад кад би највише требало да се ради. У прошлој години углавном се пуно радило на инфраструктурним пројектима, али оно што је важно настављено је са крупним пројектима које радимо уз помоћ ЕУ, а чији завршетак се планира у овој години.
Економисти предвиђају изузетно тешку 2013. годину, има ли по Вама разлога за оптимизам? Које су то мере којима ће Градска управа покушати да ублажи те прогнозе?
- Не треба бити нарочити стручњак у области економије да предвидите тешку 2013. годину. Јасно је какав је тренд у свету, нашем окружењу, што, наравно, не оставља без последица ни нашу земљу и град. У тако тешком времену најважније је сачувати стабилност и обезбедити редовно функционисање свих градских служби. У претходном периоду доста смо инвестирали у инфраструктуру, много тога је урађено, па ће у овом сегменту бити затишје, како бисмо показали социјалну одговорност и бригу, пре свега, о деци и материјално угроженим. Зато ће и даље бити настављена редовна издвајања за предшколско и школско образовање, социјалну заштиту, као и помоћ онима који су најугроженији.
Највећи проблем у Шапцу, као и усталим деловима Србије је висока стопа незапослености. Колико се током 2013. године можемо надати новим, већим инвестицијама и отварању нових радних места?
- Када говоримо о привреди са аспекта локалне самоуправе, подељени смо између свести о њеном изузетном значају и релативно малих овлашћења која имамо. У време кризе и недостатка инвестиција, тешко је отворити нове погоне, који су једино решење, за озбиљније смањење незапослености. Стварање амбијента повољног за инвеститоре не зависи само од локалне самоуправе или, можда, најмање зависи од нас. Политичка стабилност у земљи је преко потребна, као и законска регулатива која ће олакшати долазак инвеститора. Јасно је да кад, после изборне године и изгубљеног времена око формирања Владе, поново причате о изборима то не може бити порука стабилности. С друге стране град је претходних година значајна средства издвојио у опремање индустријске зоне, желећи да на тај начин подстакне инвестиције. Охрабрују вести о почетку рада фабрике СБЕ Србија, као и отварање погона “Еликсир групе. Ове две фабрике, у којима ће више стотина наших суграђана пронаћи посао, почеће са радом у 2013. години. По угледу на градове који су успешни у привлачењу инвестиција и ми смо кренули у промовисање потенцијала које имамо, не само код страних већ и домаћих инвеститора.
Када говоримо о привреди, углавном се акценат ставља на “највеће“. Шта је са малим и средњим предузећима у Шапцу? Колико локална самоуправа улаже труда да њима олакша пословање?
- Мислим да је у ранијем периоду недовољно пажње било посвећено управо малим и средњим предузећима и лично ћу се ангажовати управо на томе, јер они одржавају систем, из ког су, рекао бих, прилично скрајнути када је о одлучивању реч. Управо ове фирме су од непроцењивог значаја, и њихови власници и менаџери који их воде су локал патриоте и заслужују велико признање за очување економске стабилности града. Брига о њиховом раду, проблемима које имају свакако спада у надлежност локалне самоуправе, чак и када нисмо у могућности да сами непосредно допринесемо њиховом решењу изменом закона или издвајањем подстицајних средстава. Наша је обавеза да учинимо све што је у нашој моћи да им олакшамо рад, јер смо свесни важности улоге коју они имају. Свакодневно сам у контакту са шабачким привредницима јер смо сви заједно на истом задатку, развоју града и побољшању живота у њему, што без јаке привреде није могуће.
Када очекујете да ће “Западна Србија“ и формално постати странка, односно како напредује рад на прикупљању потписа?
- Пре два месеца сам са својим сарадницима одлучио да направимо нешто што у овом региону нико до сада није урадио. Кренули смо у формирање регионалне политичке организације са жељом да на територији Западне Србије понудимо нешто ново, што не могу да понуде партије које су сада присутне на политичкој сцени. Да би један град напредовао о његовој судбини морају да одлучују људи који живе у њему, зато се морамо изборити за већа права и надлежности локалних самоуправа. Прошло је време да се град води по политичком диктату из Београда, морамо се изборити да узмемо судбину у своје руке. Зато идеју децентрализације људи препознају и она је све актуелнија јер тако функционише сав развијени свет.
Каква вам је развојна визија? Да ли “Западна Србија“ има снагу да постане парламентарна партија?
- Западна Србија је глас грађана, јер смо својим поступцима у претходном периоду, доносећи изузетно тешке одлуке, очували њихову изборну вољу. Сигурни смо да нашу доследност грађани препознају, па нам је циљ да и у наредном периоду артикулишемо њихове потребе. То је развојна визија Западне Србије ““ али, не само странке која се тако зове, већ Западне Србије у којој живмо, чији просперитет нам је императив. Да бисмо то остварили, пре свега, мораћемо сви много више да радимо. И то јесте наша шанса у наредном периоду. Мислим да, као што се виде добри резултати ранијег рада, морамо бити свесни и пропуста и на њиховој корекцији се мора радити. Нашу политичку идеју препознају не само грађани већ и друге политичке организације које постају део Западне Србије са реалним изгледом да са другим регионалним партијама направимо један респектабилан политички блок који ће имати представнике у републичкој скупштини.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa