Инфо

14. јануар 2010.14. јан 2010.
ПЛАНИНАРСТВО

БОЖИЋНИ УСПОН НА РТАЊ

Прва овогодишња Републичка планинарска акција, у организацији Планинарског савеза Србије и Омладинско-планинарско-смучарског друштва “Драган Радосављевић“ из Зајечара, изведена је 9. јануара, под називом “ЏЏВИ Божићни успон на Ртањ“ чији је покровитељ био град Зајечар.
Старт планинара био је испред мотела “Балашевић“ смештен поред раскрснице путева Параћин-Зајечар-насеље Ртањ, а у близини села Мирово, одакле се пењало ка врху планине Ртањ, чији је највиши врх Шиљак висок 1.560 метара. На старту се окупило, према слободној процени потписника ових редова, близу хиљаду планинара из Србије и бивших република екс Југославије!
Скуп планинара поздравио је председник СО Бољевац. На овој акцији узели су, учешће, и планинари Шапца, чланови ПСД “Цер“. Успон на Ртањ организован је из два правца.
Ни један планински врх у Србији, ни једна планина у Србији, не чине толико дубок утисак на посматрача и планинара као планина Ртањ са својим највишим врхом Шиљак. Главни масив Ртањског гребена дугачак је близу седам километара, мирно се диже са широке подлоге го и горостасан, те се завршава скоро правилним обликом купе, која чини врх звани Шиљак, како је ову планину описао Јован Цвијић, српски географ. Овај врх нешто је ближи северном делу масива, који се пружа од Југа ка Северу односно путу Параћин-Зајечар-Бор. Изразито је каменит и доста захтеван при пењању. За овај успон, са северне стране, потребно је у просеку три и по до четири сата хода, при томе савладавајући висинску разлику од 1.200 метара. Приликом савладавања овог успона када се осврне иза себе планинар види колону планинара која даје изглед ниске великог ђердана. Нешто мање времена потребно је планинару да се спусти са врха до насеља Мирово или Ртањ, где је подигнут велелепан мотел, дечје одмаралиште, у коме су одсели планинари. М.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa