Инфо

7. март 2013.7. мар 2013.
ЛИХТЕНШТАЈН

ЦЕЛА ЗЕМЉА ЗА ПОЛА САТА

Јутро у Алпима је чаробно.
Аутобус граби падинама обраслим тек пониклом травом. Пропланци се шарене од пољског цвећа, а пут, бео и кривудав, доводи нас до табле на којој пише: ЛИХТЕНШТАЈН.
Дакле, стигли смо у још једну од „лилипутанац“ држава.
Ова, која је такође лоцирана у средњој Европи, разликује се од других по томе што лежи у подножју планинских венаца Алпа и што нема излаз на море. Лихтенштајн се граничи са Швајцарском са западне стране, и Аустријом са источне. Због изузетно добрих терена веома је привлачан и популаран за љубитеље зимских спортова, тако да има изузетно развијен, и овде веома популаран, скијашки туризам.
Главни град се зове Вадуз. Има 5.000 становника; име је добио од речи „валдуч“ што значи Долина Немаца, али, о томе ћемо касније...
Оно што ову минијатурну земљу чини познатом и посебно привлачном - је ПОРЕСКИ РАЈ!
Са максималном стопом од 18% (у Европи тај проценат износи 30%)!
Са крајње поједностављеним поступком у администрацији - привлачи велики број пословних људи из целог света.
Упркос малој територији и ограниченим природним ресурсима, ова државица је данас једна од ретких земаља у свету која има ““ већи број регистрованих предузећа од броја становника!!!
Сваког посетиоца импресионира још један податак.
У Лихтенштајну чак - 75 хиљада страних компанија има своје представништво. Ништа не мари уколико су нека од њих величине поштанског сандучета ““ важно је ИМАТИ га у Лихтенштајну!
Упркос површини од само 160 км. квадратних, Лихтенштајн није много урбанизован (као пренасељени Монако или Андора) тако да укупан број становника износи само 33.987.
Међутим, путујући овом државицом запажам много празног простора са пољанама и брежуљцима иза којих се појави понека зараван, са само неколико кућа у низу, а потом опет - „празан ход“! Локални водич ““ Лихтенштанка, фрау Хелге, тврди да се цела њена земља може обићи за - пола сата!

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa