Инфо

11. април 2013.11. апр 2013.
КИНА

НЕОБИЧНИ РИБОЛОВЦИ

Прошло је већ неколико сати вожње. Брда се проређују, замењује их равница. Лађа лагано пристаје месту где је река најужа.
Стрмим степеницама пењемо се уз обалу. У луци је било доста чамаца на којима су чучали пеликани. Пало нам је у очи да је сваки био привезан дугачком пантљиком за једну ногу, а још необичније је што је и врат сваког пеликана био благо везан истом врпцом. Објашњење је дошло брзКада се птица загњури, и своју велику кесу под водом напуни рибом, помоћу канапа власник га повуче себи, док му везан врат онемогућава да свој плен прогута, човек, отворивши кљун птице, буквално истресе рибу у корпу. Истог час носи је на пијац.
Чека нас аутобус, у Квелин се враћамо другим путем пролазећи поред њива слатког кромпира, рицинуса и бескрајно зелених пиринчаних поља“¦ У град стижемо са његове јужне стране да бисмо обишли парк Пет звезда. У њему смо први пут видели вештину гајења патуљастог дрвећа. Бон ““ саи, древни источњачки обичај чија је колевка баш у Кини. Захтевајући познату стрпљење и истрајност присутан је готово у свакој кући. У парку који смо посетили било је на десетине примерака. Посуда је била плитка и одговарала подметачу испод саксије, у тако мало земље одгајен је минијатурни храст стар око педесет година и имао сва обележја одраслог дрвета. До њега, у још мањој посуди била је једва десетак сантиметара висока ““ трешња. Са дивљењем смо посматрали њене пламено-црвене плодове величине чиодине главе. Ту је минијатурна шума четинара са стеном и малим језером, па тамно-зелени бор“¦Како настаје бон-саи, питали смо се. Специјалним, изузетно танким жицама, младе и нежне стабљике из природе стављали би у врло мало земље, одсецали врх, и бочне гранчице жицама усмеравали и правили му крошњу жељеног облика.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa