Инфо

18. април 2013.18. апр 2013.
ОШ „НАТА ЈЕЛИЧИЋ“

МАЛИ ЧУВАРИ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

Низом активости у оквиру манифестације „Сачувајмо Шабац“ прошлог четвртка, 11. априла, у 13 часова, испред Културног центра у Господар Јевремовој улици најављено чишћење Великог парка које се одржало у петак
Најмлађи ученици ОШ „Ната Јеличић“ са својим учитељицама показали су колико је важно чувати народну традицију. Тако су Шапчани прошлог четвртка могли видети на делу пекаре, посластичаре, обућаре, сајџије, јорганџије, столаре, али и нека нова занимања. Да посао једног обућара није тежак потврдио је и Вељко Нинковић, ученик ИИИ3.
- Баш је занимљиво. Доста се научи. Радили смо ово на часовима Народне традиције. Учили смо шта је обућар, опанчар, и тако даље. Могли би да радимо овај посао. Волео бих да будем грнчар и да упишем Уметничку школу ““ додао је Вељко.
Иако је тешко да им се покажу основе старих заната јер их у граду нема учитељице се труде да их са децом истргну од заборава.
- Ми нешто од тога покушавамо да подигнемо из заборава. Јесте тешко. У граду нема ништа од тога да се види и да се упознају, па сад овде импровизујемо. Народну традицију као изборни предмет проучавамо у нижим разредима. Занимљиво је. Свашта нешто може да се уради, научи. Акценат приче јесте на разговору са бакама и декама. Доста од њих сазнају па препричавају у школи ““ рекла је Радмила Стојићевић, учитељица ИИИ3.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa