Инфо

21. јануар 2010.21. јан 2010.

УВЕК АКТУЕЛНОУВЕК АКТУЕЛНО

У оквиру зимских духовних вечери, велики број посетилаца у сали ,,Гласа Цркве“, окупила је књига др Арчибалда Рајса Чујте Срби! Након осамдесет две године од њеног настанка, све је више оних који тврде да је швајцарски доктор био у праву
,,Нација која је, попут ваше, одолела вековном ропству, која се повукла преко Албаније и која је, изгнана из своје земље, али не и поражена, успела да се врати на своја огњишта као победник ““ не допушта да је подјарми шака себичних и подмитљивих политичара, гнусних шићарџија, презира достојних забушаната и злочинских профитера и зеленаша... Судбина вам је у властитим рукама: блистава будућност или поново ропство!“
Овим речима, др Рудолф Арчибалд Рајс, закључује своје завештање Србима ““ књигу Чујте Срби, чувајте се себе. Увек актуелна књига и увек актуелна тема, о српским врлинама и манама.
Човек странац, пре свега пријатељ српског народа који је, по речима Добрице Ћосића, био Србин када то више нису били ни они највећи Срби, оставио нам је најреалније огледало у коме, у свако доба, можемо сагледати себе. Од српских врлина: храбрости, родољубља, религиозности, милосрђа, бистрине; до мана: нерада, незахвалности, љубоморе, површности, подмитљивости, све је сагледао реално и пријатељски, у књизи која је штампана, по жељи аутора, тек по његовој смрти. И као да је писана у данашњем времену, јер након читања схватамо да је све наведено, актуелно и данас, и да се мало шта променило у Србији од периода када је др Рајс са српском војском прешао Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом, 1918. године, ушао у ослобођени Београд. Као широко образован човек, говорећи о политици, држави, демократији, образовању, злоупотреби положаја, страначким везама, корупцији, др Рајс је истакао да прави пријатељ није онај који ласка, већ онај који каже истину.
Чиниоце очајног стања српског друштва након подвига у Првом светском рату, Арчибалд Рајс износи кроз конкретне примере из живота заједничке државе, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Посматрајући Србе из социолошког, психолошког, религиозног и антрополошког аспекта, он говори и о традицији српског народа и потенцијалима које ни тада нисмо знали да употребимо јер смо кренули странпутицом. Политика и страначка препуцавања, као и данас, и тада су доминирала нашим друштвом.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa