Инфо

28. јануар 2010.28. јан 2010.
ИЗАБРАН ПАТРИЈАРХ

ДОСТОЈАН ЦРКВЕНОГ ТРОНА

Владика Иринеј Гавриловић, након више од три деценије столовања на челу Епархије нишке, изабран за 45. поглавара Српске православне цркве
Иако није важио за главног фаворита, владика Иринеј, изабран је ,,апостолским жребом“ за патријарха Српске цркве.
Чин устоличења патријарха Иринеја обављен је у Саборној цркви у Београду, где су поред бројних грађана, присуствовали и представници власти, дипломатског кора, традиционалних цркава и верских заједница.
У беседи након устоличења, патријарх српски господин Иринеј, обратио се присутнима: ,,Трагично је што после овог свечаног чина треба да пођемо у Пећ, јер је тамо главно устоличење у трон српских патријарха. Да ли ћемо моћи? Хоћемо ли отићи у туђу земљу? “
Верски аналитичари тврде да је новоизабрани патријарх СПЦ, одговоран, трезвен, толерантан, скроман, човек дијалога, и да је као такав, достојан наследник патријарха Павла.
Архиепископ пећки, митрополит београдско ““ карловачки и патријарх српски господин Иринеј, рођен је 1930. године у селу Видова подно Каблара. Световно име било му је Мирослав. У раном детињству је остао без оца, а мајка Милијана подржавајући га на његовом путу, побожна жена, замонашила се у Јовању где је и провела последњих осам година живота. Након Богословије у Призрену, завршио је Богословски факултет у Београду. Пре ступања на дужност професора у призренској Богословији, 1959. године, у манастиру Раковица прима монашки чин од Његове светости патријарха Германа. Исте године је рукоположен у чин јеромонаха. Са дужности ректора Богословије изабран је за викарног епископа патријарха српског, а 1975. године, за епископа нишког. Постдипломске студије завршио је у Атини.
С.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa