Инфо

11. фебруар 2010.11. феб 2010.
БРАЗИЛ , Пише: Мила Старчевић

ВРЕМЕ КАРНЕВАЛА

СА ПУТА ПО ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ, Рио де Жанеиро
Чак и врапци знају за Бразил ““ по “сапунским серијама“ које упорно хране светско гледалиште. Али, ти исти врапци знају и да ова највећа јужноамеричка земља није позната само по серијама и фудбалу већ по јединственом карневалу у “најлепшем граду света“ како многи називају - Рио де Жанеиро - граду разбибриге, сунца и љубави...
Смештен у заливу Гуанабара, с брежуљцима иза, и морем испред - Рио има око 2.000 плажа од које је најпознатија Копакабана.
Град је добио име од португалског освајача који је давних година упловио у ушће непознате реке и којој је дао име “Јануарска река“. На том месту ниче насеље, па град који много касније ““ после ослобођења од Португалаца, постаје федерација. Бивши колонизатори му остављају језик и католичку веру. И мада је званична престоница Бразилија, Рио са више од 14 милиона становника, никад није престао да буде највећа тропска метропола и духовни центар земље. Поред многих места туристичког ходочашћа - најлепши су људи, тачније кариоке! Дугих ногу, раскошних облина и тена боје чоколаде - слове за најлепше жене на свету.
Баш као дезерт, причу о њима остављам за крај!

Зима на +30 Ц!

Између низа хотела и Копакабане протеже се дугачка Атлантик авенија, па шеталиште 6 км дугачко. Подне, 30Ц. Где бисмо него на плажу! У купаћим костимима, с радошћу у срцу, хрлимо ка запенушаним таласима. Али, где је свет, где су купачи, нарочито купачице?! питамо мештане који одевени седа на клупи.
“Па вежбају! Наши суграђани целе године вежбају румбу, самбу, боса нову, ламбаду и друге игре - јер карневал почиње и сад су сви веома заузет蓦А што се купања тиче - сад је зимски период, видите да је само 30Ц! Обуците се и прошетајте нашим “сиудад маравиљоза“ ““ божанственим градом!, посаветоваше нас.
Тек да нас мине жеља, квасимо ноге у запенушалим крестицама топлих таласа“¦ Невољно прихватамо савет домаћина и крећемо ка центру града. Избијамо на широки булевар Лемос, с муком се пробијајући кроз узаврелу гужву шетача новопридошлих са свих крајева света.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa