Инфо

1. август 2013.1. авг 2013.
ЕКСКЛУЗИВНО ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“ (5)

ГРАД СТУДЕНАТА

ГОЛОВЕЈ је град настао од некадашњег рибарског насеља у ували Атлантика. Данас има преко сто хиљада становника и слови за највећи универзитетски град у којем се окупља велики број уметника из целог света. Головеј је на почтку био познат као град „14 породица“ које су у то време владале појединим четвртима. Најбоље се разгледа аутобусом који креће са обале Атлантика, па до трговачког дела. На једној од главних улица се налази кућа само са фасадним зидом и прозорором испод којег је уграђена људска лобања.
Прича каже да је у Головеју живела чувена и богата породица Линч, која је била задужена за правосуђе.
За ову породицу је везана прича у којој се син господина Линча, потукао са једним шпанским морепловцем због девојке; у том том сукобу је Шпанац смртно рањен. Отац, господин, Линч, као врховни судија ““ осудио је сина на смрт - и обешен на прозору родитељске куће. Отац је тиме хтео да докаже да су сви пред законом једнаки ““ тако да одатле потиче израз - „линчовање“.
Посета несвакидашњој „цркви унутар цркве“ ““ је англиканска црква Св. Николе, унутар које се налази невелика капела која припада ““ руској цркви!
Град Головеј је домаћин многих фестивала. На његовој обали се налазе мајушне куће истоветног изгледа: оне се лети рентају, а веровали или не ““ целе године, без обзира на температуру воде (која је углавном од +7 до +100Ц, и гости и мештани се купају. Пешачка је уједно и шопинг-зона са продавницама и кафеима. На једној клупи су постављене две склуптуре у седећем положају. То су два Вајлда: и оба књижевници. Оскар Вајлд Ирац, док је други Естонац, Ернест Вајлд (после ступања у ЕУ Ирци су дознали да постоји још један Вајлд ““ и мада су странци, ставили су их да „седе заједно“).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa